Denník N

Veľké epidémie v školách nehlásia. Skúsenosti z krajín, kde deti chodia do tried aj počas lockdownu

V Španielsku majú túto jeseň na počet obyvateľov veľmi podobný počet potvrdených prípadov ako na Slovensku, no školy zostávajú otvorené. Foto - TASR/AP
V Španielsku majú túto jeseň na počet obyvateľov veľmi podobný počet potvrdených prípadov ako na Slovensku, no školy zostávajú otvorené. Foto – TASR/AP

Ako sa otvorené školy prejavili na prípadoch vo Francúzsku, Belgicku či Španielsku.

Na jar to bola šablóna, ktorú použili skoro všetky krajiny v Európe. Štáty počas prvej vlny zatvorili školy na niekoľko týždňov až mesiacov. Otvárali opatrne, jedni z prvých, ešte v polovici apríla, boli Dáni.

Na Slovensku išli mladšie deti do školy až v júni po tom, ako sa skoro tri mesiace učili z domu. Staršie boli v škole len posledný júnový týždeň.

Počas druhej vlny sa však mnohé štáty – najmä v západnej Európe – rozhodli konať inak. Zatváranie škôl je jedno z posledných opatrení, na ktoré sa odhodlajú. A niektoré sa k nemu neuchýlili ani vtedy, keď v počte nových prípadov patrili k najhorším v Európe.

Británia, Francúzsko, Írsko, Španielsko, Holandsko či Belgicko nechali otvorené školy aj v čase, keď mnohé ostatné veci zatvárali.

Došlo k prenosom na školách?

Francúzsko dosiahlo vrchol druhej vlny začiatkom novembra. Pre prísny lockdown (zákaz vychádzania s výnimkami, ktorý bude platiť do 15. decembra) ich súčasné počty klesli na sedminu a podľa PCR testov sú na tom už lepšie ako Slovensko.

Denný počet pozitívnych PCR testov na milión obyvateľov (priemer). Zdroj – Our World in Data

Pokiaľ ide o školy, nezdá sa, že by sa v nich vo veľkom šíril vírus ani v čase, keď bol v krajine silno rozšírený. V piatok bolo napríklad pre covid podľa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie