Denník N

Minitrumpovia bez vzoru

Andrzej Duda a Donald Trump. Foto - TASR/AP
Andrzej Duda a Donald Trump. Foto – TASR/AP

Keď je Trump na ceste domov a Johnson sa ponáhľa zapôsobiť na Bidena, poľskej vláde nezostávajú na medzinárodnej scéne žiadni mocní priatelia.

Autor je poľský politológ

Víťazstvo Joea Bidena v amerických prezidentských voľbách vážne oslabilo autoritárske a populistické vlády po celom svete. Pre nezávislé globálne mocnosti, ako sú Rusko, Brazília či Turecko, neznamená odchod Donalda Trumpa úplnú tragédiu. Ale pre súčasné vlády Poľska, Maďarska a Srbska a možno aj pre Spojené kráľovstvo za vlády Borisa Johnsona ide o skutočnú katastrofu.

Neprekvapuje, že všetci títo menší hráči privítali Bidenovo zvolenie so strachom a s opovrhnutím. Veľmi otvorene to povedal srbský prezident Aleksandar Vučić, keď sa posťažoval: „Nevychádzal som s Bidenom, keď prišiel do Srbska ako viceprezident Baracka Obamu, a nemôžem s ním vychádzať ani teraz. Pogratuloval som mu a to je všetko.“ Pre srbského prezidenta teda zostane severkou Rusko a nestane sa ňou Amerika.

Opustený Orbán

Čo sa týka maďarského premiéra Viktora Orbána, ten dával dlho najavo, že jeho plánom je Trumpovo víťazstvo, čo bolo odrazom toho, ako blízko sa títo dvaja k sebe dostali. Podobne ako Vučić aj maďarská vláda si dobre spomína na veci, ktoré Biden povedal v Obamovej ére, keď podľa maďarského ministra zahraničia Pétera Szijjártóa bolo Maďarsko subjektom „neprestajného poučovania, obviňovania a útokov“.

Samozrejme, pred tým, než sa dostal k moci Trump, bol Orbán vo Washingtone prakticky persona non grata. Posledným americkým prezidentom, ktorý navštívil Maďarsko, bol George Bush mladší v roku 2006, keď Orbán nebol pri moci. Po tom, čo sa stal v roku 2010 opäť premiérom, Obamova administratíva ho opakovane kritizovala za jeho autoritatívne tendencie, útoky na verejné a súkromné médiá a kleptokraciu. Na oplátku Maďarsko zaviedlo sankcie proti niekoľkým vysokopostaveným americkým predstaviteľom a po Trumpovom nástupe do Bieleho domu z krajiny v podstate vykoplo v Amerike akreditovanú Stredoeurópsku univerzitu.

Ale Orbán sa vždy snažil žonglovať s viacerými geopolitickými loptičkami. Zároveň s tým, ako udržiaval blízke vzťahy s Ruskom či dokonca s Čínou, si užíval aj ochranu nemeckých, zvlášť bavorských politikov, ktorí neskrývajú, že im je sympatický. Orbánovi sa teda prepiekli opakované útoky na základné európske princípy, ako je napríklad vláda práva, aj to, ako popustil uzdu antisemitizmu. No jeho strana Fidesz zostáva aj dnes členom Európskej ľudovej strany, ktorá zastrešuje konzervatívcov v Európskom parlamente.

Osamotené Poľsko

No tým, kto sa môže po Trumpovom odchode obávať najviac, je poľská vláda.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie