Denník N

Tvár mal zaliatu krvou. Na fotografa v Paríži zaútočil policajt počas protestov proti brutalite

Francúzi protestovali proti návrhu zákona, ktorý by zakázal uverejňovanie fotografií a videí policajtov z akcie, na ktorých by boli identifikovateľní. Ilustračné foto – TASR/AP
Francúzi protestovali proti návrhu zákona, ktorý by zakázal uverejňovanie fotografií a videí policajtov z akcie, na ktorých by boli identifikovateľní. Ilustračné foto – TASR/AP

Svedectvá o policajnej brutalite sa dostali na verejnosť, keď chcel parlament zakázať zverejňovanie videí a fotografií policajtov v akcii. Zákon po tlaku prepíšu.

Francúzsko pripravovalo návrh zákona, ktorý by zakázal zverejňovanie fotografií a videí príslušníkov polície, na ktorých by boli identifikovateľní.

Vraj aby ich nikto potom nešikanoval.

Presne v tom čase sa na verejnosť dostalo video z bezpečnostnej kamery, ako traja príslušníci polície brutálne zmlátili černošského hudobného producenta Michela Zeclera v jeho štúdiu.

„Z tohto dôvodu nemajú byť policajti identifikovateľní?“ pýtali sa mnohí Francúzi, keď pred týždňom vyšli do ulíc protestovať proti policajnej brutalite. Polícia má chrániť, ale demonštranti chceli vedieť odpoveď na niečo iné.

„Kto nás ochráni pred políciou?“ písalo sa na viacerých transparentoch.

A ako tam tak všetci protestovali proti policajnej brutalite, jeden príslušník polície brutálne zaútočil na sýrskeho fotografa. Dobre mierenou ranou obuškom mu zranil celú tvár.

Minister vnútra Gérald Darmanin, tvrdý obhajca nového článku 24 o zákaze zverejňovania fotografií a videí s policajtmi, po neplánovanom stretnutí s prezidentom Emmanuelom Macronom povedal, že čo sa týka násilností, za tie zodpovedajú „jednotlivci“, nie polícia ako taká. Poprel aj to, že by existovala nejaká kultúra násilia medzi tými, ktorí majú právo a poriadok strážiť.

Trvalo to asi sekundu

Ameer al-Halbi, 24-ročný reportér AFP, ktorý vyhral niekoľko prestížnych cien za fotografie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie