Denník N

Spory o demokraciu, slobodu slova a hodnoty

Autor je filozof, publicista a bývalý politik

O vplyve USA na svet niet pochýb. Aj na ten náš malý, slovenský. A to nielen v geopolitickom, ale aj v ideovom zmysle. Trump – najprv len okrajovo, potom už zásadne – sa stáva aj kryštalizačným činiteľom na našej ideologickej scéne. Tak sa rozbehla diskusia medzi Františkom MikloškomMartinom M. Šimečkom. Spor možno stručne formulovať: Sú hodnoty nad demokraciou alebo demokracia nad hodnotami?

Skôr než sa dostanem k tejto téme, treba povedať, že ponajprv hodnoty víťazia nad pravdou a interpretáciou. Príklady z Mikloškových tvrdení: hovorí, že demokratickí starostovia amerických miest nechránili občanov v mestách, kde prebiehalo „rabovanie a podpaľovanie“. V skutočnosti išlo o demonštrácie hnutia Black Lives Matters a ich dočasnú samosprávu v niektorých štvrtiach – a tento stav niektorí zneužili aj na kriminálnu činnosť. Nuž, iba drobný významový posun s cieľom skresliť realitu.

Po druhé, akýkoľvek starosta rieši konkrétnu situáciu a vo vyhrotenom momente asi zvážili, že ozbrojený zásah Trumpových federálov by vyvolal masaker. Určite horší ako dôsledky dočasnej a podmienenej samosprávy. Zneužiť dilemu, v ktorej sa nachádzali starostovia miest, znamená len naletieť na Trumpovu demagógiu a, bohužiaľ, aj morálne úplne poklesnutej garnitúry, ktorá sa zmocnila Republikánskej strany.

A potom perla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie