Denník N

Lučanského usvedčuje aj kolega Paksi, na úplatkoch podľa neho zobral pol milióna eur

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Bývalý policajný prezident vinu odmieta. Ráno prišiel z Chorvátska na výsluch a zadržali ho.

Keď sa stal v máji 2018 policajným prezidentom, vyzeralo to, že má naozaj záujem vyšetriť vraždu Jána Kuciaka a umožniť policajtom pracovať inak, ako to bolo za Tibora Gašpara. Napriek tomu, že ho do funkcie nominovala ministerka vnútra Denisa Saková zo Smeru, ktorá mala blízko k Robertovi Kaliňákovi, Lučanský neurobil takú chybu, že by novinári dokázali povedať, že ako policajný prezident zlyhal.

Pochybnosti však existovali. Nielen pre jeho majetok, napríklad aj apartmán na Floride. Lučanský takisto spolu so Sakovou presunul časť kauzy Kuciak pod inšpekciu. Dnes je už jasné, že to znamenalo stratené mesiace vo vyšetrovaní prípravy vrážd Maroša Žilinku, Daniela Lipšia a Petra Šufliarskeho.

Podozrivé bolo aj to, keď sa objavil v Threeme, konkrétne v správach z apríla 2018, krátko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

„Ruska volajú na inšpekciu vypovedať. Je to pod kontrolou alebo ani nie?“ pýtal sa Norberta Bödöra Marian Kočner. „Teda či ešte platí dohoda s Milanom.“ Bödör odpovedal: „Neviem. Podľa mňa áno.“ Milan Lučanský bol vtedy šéfom inšpekcie a akékoľvek dohody popieral.

Ak by sa potvrdili podozrenia, ktoré voči Lučanskému vyplývajú z kauzy Judáš, znamenalo by to, že dlhoročný policajný funkcionár mal ešte inú tvár, ktorú doteraz verejnosť nepoznala.

Lučanský je obvinený v dvoch z ôsmich skutkov z prijímania úplatku. V jednom prípade podľa obvinenia trestný čin spáchal vo veľkom rozsahu, a tak mu hrozí desať až pätnásť rokov väzenia.

Paušál

Prvý skutok sa udial v rokoch 2014 až 2015, keď bol Lučanský

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Milan Lučanský

Slovensko

Teraz najčítanejšie