Denník N

Vysvetľujeme: Matovič to zobral do vlastných rúk. Čo vieme o návrate do škôl?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vysvetľujeme je newsletter Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej

Chaos v informáciách

Koronavírus opäť silnie – narastajú počty nakazených aj pacientov v nemocniciach. Odborníci upozorňujú, že by sme čo najskôr mali pristúpiť k lockdownu.

Zhoršujúca sa epidemiologická situácia je aj dôvodom, prečo sa všetci žiaci druhého stupňa a stredoškoláci majú vrátiť do škôl najskôr po Novom roku. V utorok o tom rozhodol ústredný krízový štáb.

V stredu po rokovaní vlády však premiér Igor Matovič (OĽaNO) povedal, že by do škôl mohli ísť deti aspoň z niektorých škôl.

Študenti, ich rodičia, ale aj učitelia sa prestávajú orientovať v množstve nových informácií, ktoré sa dozvedáme. Tento text stručne vysvetľuje všetko podstatné na jednom mieste.

Prečo bolo nepravdepodobné, že by všetci žiaci išli do škôl ešte pred Vianocami? Ako by mohlo prebiehať testovanie študentov, ktoré má byť výrazne odlišné od plošného testovania? Čo bude s maturitami? A hrozí skrátenie jarných či letných prázdnin?

Matovič to zobral do svojich rúk. Mnohí verili, že posledné dva týždne pred Vianocami strávia deti v školách na celom Slovensku a utorkové rozhodnutie krízového štábu ich prekvapilo. V skutočnosti s celoplošným otvorením škôl nepočítal ani minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Ako sme napísali v utorok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vysvetľujeme

Slovensko

Teraz najčítanejšie