Denník N

Na juniorských MS hral v prvom útoku, namiesto hokeja si vybral školu: Nechcel som, aby ma v dvadsiatich živili rodičia

Oliver Pataky v Holandsku. Foto - Robert Bos/archív O. P.
Oliver Pataky v Holandsku. Foto – Robert Bos/archív O. P.

Pokračovanie v hokeji by ma brzdilo v ďalšom životnom rozvoji, tvrdí Oliver Pataky.

Oliver Pataky hral na juniorských majstrovstvách sveta 2017 za Slovensko v prvom útoku, ale krátko po nich sa rozhodol, že sa nebude pokúšať o profesionálnu hokejovú kariéru. Odišiel študovať do Holandska, kde si popri škole ešte zahral aj hokej.

V rozhovore, ktorý sme nahrávali pred prebiehajúcimi MS, sa dočítate:

  • v čom mu projekt dvadsiatky sťažil hokej;
  • ako si spomína na Ernesta Bokroša a či bol férový;
  • aké to je čeliť počas MS kritike fanúšikov;
  • prečo ho nelákala kariéra v extralige;
  • aké bolo štúdium aj hokej v Holandsku.

Kedy vám prvý raz napadlo, že hokej by pre vás nemusel byť prvou voľbou?

Premýšľal som nad tým dlhodobejšie a napadlo mi to už aj pred majstrovstvami. Vždy som podvedome myslel na to, že hokej nie je úplne všetko. Kedykoľvek mohlo prísť zranenie, ktoré by znamenalo, že všetky roky pri hokeji by išli do koša.

Úplne najintenzívnejšie myšlienky však prišli po návrate z majstrovstiev na Slovensko. Práve vtedy som na internete natrafil na možnosť študovať v Holandsku medzinárodný športový manažment. Povedal som si: „Prečo nie, ak ma vezmú, bude to super, ak nie, budem na tom stále rovnako.“

Po návrate z majstrovstiev som nemal záruku pravidelného hrania v extralige. Všetko bolo neisté, nedostal som od klubu jasné stanovisko. Nič ma úplne nepresvedčilo, že hokej na Slovensku by bol najsprávnejšia voľba, a tak som sa rozhodol pre štúdium v zahraničí.

Znie to tak, že pre vás škola vždy bola dôležitá.

Áno, bola. Chodil som na klasické gymnázium, kde som zmaturoval z matematiky aj fyziky. Snažil som sa vždy si udržať otvorené aj ďalšie dvere a nezameriavať sa jednostranne len na hokej. Mnohí veľmi dobrí športovci sa vážne zranili a potom nevedeli, čo ďalej so životom. Tomu som sa chcel vždy vyhnúť.

Vrcholom hokejovej kariéry pre vás boli juniorské majstrovstvá sveta, pred ktorými ste pôsobili v projekte dvadsiatky. Pomohol vám po hokejovej stránke?

Záleží na tom, ako sa na to človek pozerá – či z pohľadu jednotlivca alebo tímu. Je pravda, že nám útočníkom projekt v mnohých ohľadoch hokej sťažil. Keď dáte dokopy štyri útoky 18- a 19-ročných chlapcov, ktorí nastupujú proti skúseným a kvalitným extraligovým hráčom, je pre nich veľmi ťažké sa presadzovať.

Ruka v ruke s tým ide dolu aj sebavedomie, z čoho môže vzniknúť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS20 v hokeji

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie