Denník N

Čo hovoria v koalícii na otvorenie školy pre Matovičove dcéry? Je to protekcia? A čo ostatné deti? (anketa)

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Koaliční poslanci hovoria, že do škôl by sa mali vrátiť všetky deti. Niektorí chápu slová premiéra o otvorení školy jeho dcér len ako príklad – prihlásiť sa vraj môžu aj iné školy.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) vyčíta ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi (SaS), že nedokázal zabezpečiť návrat detí do škôl, a berie to do vlastných rúk. Aj preto, že mu dcéry denne píšu štyri esemesky, kedy sa už škola otvorí. Od pondelka sa má otvoriť aj súkromná škola v Trnave, ktorú jeho dve deti navštevujú.

Gröhlingovi v utorok na ústrednom krízovom štábe, kde premiér nebol, neprešiel plán celoplošného otvárania škôl od pondelka 7. decembra. Podmienkou na otvorenie školy bolo, že by sa muselo dať otestovať aspoň 70 percent detí a jeden z rodičov. Zvyšné neotestované deti by takisto mohli nastúpiť do škôl.

Poslancov sme sa pýtali:

Čo hovoríte na to, že sa má od pondelka otvoriť škola, kam chodia premiérove dcéry?

Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽaNO

Vnímam to ako príklad jednej zo škôl, ktoré by sa mali pilotne zapojiť do testovania. Keď sa ozývajú rôzni zriaďovatelia, viem, že aj od nás zo Starej Ľubovne sa ozýval, že by do toho chcel ísť, bol to príklad, ktorý bol spomenutý.

 

Peter Osuský, poslanec z klubu SaS

Dcéry, ba dokonca aj synov majú aj iní Slováci, ktorí si nepochybne prajú, aby deti normálne chodili do školy. A rovnako som presvedčený, že existujú aj iné školy, iní riaditelia, iné školské kolektívy, ktoré sú ochotné podstúpiť kroky potrebné na to, aby sa aj ich škola otvorila. A teda že by bolo primerané dať možnosť tým, ktorí takúto vôľu prejavia, a nevyberať podľa takéhoto kritéria, ako sa zdá, že bol vybraný tento pilotný pokus.

 

Vladimíra Marcinková, poslankyňa Za ľudí

Všetky deti na Slovensku by podľa mňa mali mať úplne rovnaký prístup k vzdelaniu, a to nielen počas pandémie.

 

Peter Pčolinský, predseda poslaneckého klubu Sme rodina

V prvom rade ma bude zaujímať, aký typ škôl, respektíve za akých podmienok sa budú školy otvárať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie