Denník N

Ceníme si viac rituály a obrady než vzdelanie?

To, ako hazardujeme s budúcnosťou našich detí, je neakceptovateľné.

Autor je poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska

Ak chceme vedieť, ako bude vyzerať naša budúcnosť o pár rokov či desaťročí, stačí, ak sa pozrieme na stav školstva a vzdelávania dnes. Ako pristupujeme k svojim deťom, k ich šanci rásť a dosiahnuť úspech?

Pandémia odhalila stav, v ktorom sa ako krajina nachádzame. Nie je to pekný obraz. V mnohých európskych krajinách je hlavnou prioritou zabezpečiť všetkým deťom vzdelanie. Školy zatvárajú ako posledné a otvárajú ako prvé. Pretože vedia, že rok, ktorý deti bez školy stratia, im už nikto nenahradí. A to je obeť, ktorej sa chcú múdri lídri a líderky európskych krajín za každú cenu vyhnúť.

Na Slovensku je to inak. Deti a ich záujmy – a s nimi šanca na lepšiu budúcnosť pre celú krajinu – boli a zostávajú odstrčené na okraji záujmu. Ani premiér, ani minister školstva nebojujú s vypätím všetkých síl o to, aby mali všetky deti prístup k vzdelaniu tu a teraz.

Nie, na Slovensku otváranie a sfunkčnenie škôl nie je prioritou. Namiesto škôl otvárame kostoly. Krsty a svadby dostali prednosť pred vyučovaním. Čo to o nás ako krajine hovorí? Ceníme si viac rituály a obrady než vzdelanie? Čo tým chceme ako krajina dosiahnuť? Čo to hovorí o našich politických lídroch, koho záujmy chránia?

Prepáčte, ale to, ako hazardujeme s budúcnosťou svojich detí, je neakceptovateľné. Ja som otcom dvoch detí. A nič pre mňa nie je dôležitejšie ako ony a ich šanca žiť dobrý život. A som aj politik. Politik, ktorého volili zväčša práve mladí ľudia. A mojou psou povinnosťou je bojovať za nich a ich záujmy. A malo by byť aj vašou.

Pán premiér, pán minister školstva, zobuďte sa a začnite pracovať v prospech detí a Slovenska. Začnite už konečne poriadne pracovať, spravte všetko pre to, aby sa školy mohli otvoriť a naše deti sa mohli vzdelávať. A nielen školu, kam chodia vaše deti, otvorte všetky školy na Slovensku. A prestane už hazardovať s ich a našou budúcnosťou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Politici píšu

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie