Denník N

Prečo od neho už dávno neodišla a čo ak si to všetko len vymyslela? Odpovedáme na najčastejšie otázky o domácom násilí

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Koncom novembra sa na facebookovej stránke Polícia SR – Bratislavský kraj objavil status s názvom Tyran skončil v policajnej cele. Hovorilo sa v ňom, že vyšetrovateľ obvinil zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby 58-ročného Petra z Bratislavy.

„Podľa výsledkov doterajšieho vyšetrovania mal obvinený Bratislavčan počas 3 rokov týrať svoju družku, s ktorou žil v spoločnej domácnosti v jednom z bytov v bratislavskej Trnávke. Ženu mal okrem fyzického napádania týrať aj psychicky a to tak, že jej mal ponižovaním, násilnou izoláciou, vyhrážaním, odopieraním spánku a oddychu, ako aj obmedzením prístupu k majetku spôsobovať psychické utrpenie,“ stálo v statuse.

Nasledovala informácia o výške trestu, ktorý hrozí páchateľovi, ktorú dopĺňala základná charakteristika domáceho násilia a ajrady pre obete zažívajúce násilie a pre ľudí, ktorí by im chceli pomôcť.

Jedna z prvých otázok, ktorá sa objavila v komentároch k statusu, znela: „Prečo od neho dávno neodišla, čudné.“ Napísala ju žena.

V ďalších komentároch zazneli otázky, či bola „normálna“, keď s ním žila, alebo či si za násilie nemohla čiastočne aj sama.

„Poznala som pár týraných žien. Ak veľmi žena chce, vie sa od tyrana oslobodiť. Ale žena, ktorá argumentuje dôvodmi, prečo sa to nedá, si svoju cestu vybrala sama a vyplakávanie a sťažovanie jej nepomôže,“ napísala ďalšia žena.

Diskutujúci muži sa pýtali, prečo sa zase rieši len násilie páchané na ženách a jeden skonštatoval: „Dneska je móda, že toto ženy robia, udávajú mužov.“

Ako tak môžu uvažovať ženy?

Vybrali sme jedenásť otázok, ktoré zazneli v tejto diskusii a ktoré sa pravidelne opakujú aj v reakciách na články o domácom násilí, a dali sme ich prečítať Márii Vítekovej, vedúcej Národnej linky pre ženy zažívajúce násilie.

Priznala, že s podobným otázkami sa stretáva aj ona – vždy, keď má nejaké verejné vystúpenie. Najviac ju vie zaraziť reakcia samotných žien, ktoré vyjadrenia obetí domáceho násilia spochybňujú alebo hádžu vinu na obeť.

„Nechápem, ako vôbec môžu takto uvažovať. Aj keď samy práve zažívame dobrý vzťah, nemôžeme vedieť, či sa v budúcnosti nezhorší a aj my sa tak môžeme stať obeťami domáceho násilia. Treba si to stále uvedomovať,“ hovorí Mária Víteková.

„Je strašné, keď o tom niekto zmýšľa tak, že dnes je móda hovoriť o domácom násilí a že je móda vyhlasovať sa za obeť násilia. Je to naozaj nezdravý úsudok,“ dodáva odborníčka.

Namiesto našich redakčných otázok sme jej preto v tomto rozhovore položili otázky zo spomínanej diskusie, aby sme sa pokúsili vyvrátiť najčastejšie predsudky o domácom násilí.

1. Prečo od neho už dávno neodišla?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Domáce násilie

Kde môžete hľadať pomoc?

  • Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
  • Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska, ktorá poskytuje poradenstvo a pomoc obetiam násilia: 0903 519 550, [email protected]
  • Poradenské centrum Alej (Bratislavský kraj): 0911 417 778, [email protected]
  • Poradenské centrum Nádej (Bratislava): 0905 463 425, [email protected]
  • Centrum Slniečko (Nitra): 0917 545 808, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Dúha: 0915 166 663 a 0918 824 247, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Brána do života: 0915 439 245, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Žilina: 0918 185 576, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Čadca: 0907 840 552, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Luna v Trenčíne, krízová linka non-stop: 0918 312 908,

Koronavírus

    Rozhovory

    Vzťahy

    Životy žien

    Rodina a vzťahy

    Teraz najčítanejšie