Denník N

Imunologička: Alergia na chlad je pseudoalergia, studenú sprchu zvládnu už trojroční, ale pozor na hlavu

Do ľadovej vody nevlezte, ak ste fyzicky alebo psychicky vyčerpaný. Foto N – Peter Kováč
Do ľadovej vody nevlezte, ak ste fyzicky alebo psychicky vyčerpaný. Foto N – Peter Kováč

Človek sa stane skutočne otužilý najskôr po dvoch rokoch, hovorí lekárka Katarína Bergendiová s 25-ročnou praxou v pediatrii a klinickej imunológii a alergológii.

Dočítate sa tiež:

  • ako začať s otužovaním;
  • v akej časti dňa by sme mali otužovať a prečo;
  • či sa dá otužovaním schudnúť;
  • aké sú riziká a najčastejšie chyby pri otužovaní;
  • na čo dať pozor pri otužovaní s deťmi;
  • aká je ideálna teplota v obývačke a aká v spálni.

Odporúčate ľuďom, aby sa otužovali?

Pravidelným otužovaním si zvyšujeme prah citlivosti na bakteriálne a vírusové choroboplodné zárodky a organizmus si dokáže sám oveľa lepšie s nákazou poradiť. Otužovanie zlepšuje funkcie imunitného systému, pričom počas otužovania sa v krvi zvyšuje hladina cytokínov a bielych krviniek. Ak je tento proces pravidelný, urýchľuje imunitnú reakciu.

Podchladzovaním tiež dochádza k sťahovaniu ciev a následným zahriatím k ich roztiahnutiu, čím zvyšujeme ich elasticitu a odďaľujeme starnutie. Vazokonstrikcia – cievne zúženie, a vazodilatácia – cievne rozšírenie, ku ktorým opakovane pri otužovaní dochádza, sú tou najlepšou cestou získať skvelú pružnosť ciev a zachovať si ju aj do vysokého veku.

Otužovanie je aj forma akútneho stresu, počas ktorej telo vo zvýšenej miere produkuje adrenalín, kortizol, dopamín, ale taktiež sérotonín. Vďaka tomu sa cítime fyzicky a psychicky silnejšie, lepšie či vitálnejšie.

Znižuje otužovanie pravdepodobnosť, že ochorieme?

Aj randomizovaná štúdia v roku 2016 potvrdila nižší výskyt respiračných ochorení u otužilcov, ale nemali by sme sa domnievať, že ak sa naplno pustíme do otužovania, tak nikdy neochorieme. To je chybná predstava.

Ak však už akékoľvek ochorenie prepukne, otužovanie nezmení jeho trvanie. Touto aktivitou dokážete ovplyvniť vedľajšie faktory, ale v žiadnom prípade príčinu konkrétneho ochorenia.

Každopádne, otužovanie je prevenciou proti nachladnutiu, chrípke, angíne, respiračným infekciám, lieči vysoký krvný tlak, zlepšuje krvný obeh, znižuje zápaly v tele, podporuje lymfatický a imunitný systém.

Ako začať s otužovaním?

Do otužovania by ste sa mali pustiť z vedomej voľby a chuti spriateliť sa s chladom. Iba tak dokážete posilniť svoju imunitu a zdravie. Pokiaľ uvažujete o tom, že začnete s otužovaním, treba vždy začať postupne a prvé výsledky sa prejavia v priebehu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie