Denník N

Podľa premiéra sú hlupáci tí, čo kritizujú, že pre pilotné testovanie vybral školu svojich dcér. Vyzýva ďalšie školy, aby sa pridali

Igor Matovič a predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš. Foto - TASR
Igor Matovič a predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš. Foto – TASR

Rodičia píšu premiérovi odkazy a vyzývajú ho, aby otvoril školy nielen pre svoje, ale aj pre ich deti.

Premiér Igor Matovič v stredu oznámil, že otváranie škôl si berie „do vlastných rúk“, a hneď aj dodal, že pilotné testovanie žiakov prebehne v škole, ktorú navštevujú jeho dcéry. Ide o súkromnú základnú školu a takisto aj bilingválne gymnáziu pod jedným zriaďovateľom s názvom BESST v Trnave.

Okrem toho oznámil, že testovanie žiakov a rodičov sa uskutoční aj v jednom ďalšom meste, ktoré nešpecifikoval. Denníku N však potvrdil primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko, že ide o jeho mesto.

Podobne ako v prípade trnavskej školy, ktorú navštevujú premiérove dcéry, má aj Stará Ľubovňa tesnejšie spojenie s vládnou stranou OĽaNO. Tomko tam síce kandidoval ako nezávislý, dobre sa však pozná s predsedom poslaneckého klubu OĽaNO Michalom Šipošom, ktorý je tiež zo Starej Ľubovne a v meste je dlhoročným aktivistom a členom občianskeho združenia Naša Ľubovňa.

Michal Šipoš (OĽaNO) a primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko. Zdroj – FB Michala Šipoša

To hlupák nepochopí

Zriaďovateľ súkromnej trnavskej školy Roman Hirner oznámil, že premiér Igor Matovič mu v stredu sám telefonoval a spýtal sa ho, či je ochotný pustiť sa do pilotného testovania.

Čo sa týka podozrení z papalášstva, premiér Igor Matovič povedal, že mu ani nenapadlo, že by mohla verejnosť vnímať výber tejto konkrétnej školy ako zvýhodňovanie jeho rodinných príslušníkov. „Všetci možní sa vyhovárali, že sa školy podľa zadania ústredného krízového štábu otvoriť nedajú. Tak som zavolal do najbližšej školy, kde chodia moje dcéry, že či to fakt nevedia urobiť. Povedali, že vedia,“ vyhlásil premiér. Tvrdí, že sa opýtal aj ďalších ľudí a všetci odpovedali rovnako.

„Vylúčiť preto prvú školu z pilotu len preto, že tam chodia moje dcéry, by bolo mimoriadne nefér. To však hlupák nepochopí,“ dodal predseda vlády.

Premiér sa pustil do organizácie pilotného testovania na školách po tom, čo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie