Denník N

Odborník na doping: Primiešal mu to niekto z tímu? Verzia Karola Becka znie ako rozprávka

Tomáš Pagáč. Foto – antidoping.sk
Tomáš Pagáč. Foto – antidoping.sk

Bývalý slovenský tenista Karol Beck aj pätnásť rokov po dopingovom náleze trvá na tom, že zakázanú látku klenbuterol užil nevedome.

Jeho bývalý spoluhráč a dnes splnomocnenec vlády pre šport Karol Kučera v nedávnom rozhovore pre Denník N povedal, že Beckovi verí.

Denník N oslovil experta na klenbuterol Tomáša Pagáča z Antidopingovej agentúry SR.

Karol Beck uviedol viacero verzií, ako sa látka do jeho tela mohla dostať. Ako vnímajú antidopingoví odborníci, keď športovec s pozitívnym testom nemá jednu jasnú verziu, ale viacero vysvetlení?

Je to podobne dôveryhodné, ako keď má obvinený z trestného činu štyri verzie, prečo sa to stalo alebo nestalo. Aj Beck mal tých príbehov viac. Pravidlá sú nastavené tak, že športovec je zodpovedný za to, čo sa dostane do jeho tela. To, že mal v tele klenbuterol, je nepopierateľné. Nie je to telu vlastná látka, nachádza sa len v syntetickej forme. Nedá sa tvrdiť, že je nevinný, dá sa uvažovať len o tom, že látku užil neúmyselne. Niekedy športovci môžu doplatiť na to, že nerozhodujú o tom, čo užijú. Občas sa môže stať, že im odborník odporučí látku a povie: „Je síce na hrane, ale neboj sa, oni ti ju nenájdu.“ Niekedy sa však stane, že ju nájdeme.

Športovec môže povedať, že nemá poňatia, ako sa do jeho tela látka dostala, a práve preto sa chytal akéhokoľvek možného vysvetlenia. Čo mu na to poviete?

Áno, športovci majú takéto argumenty, ale k nim sú aj protiargumenty. Keď je prvá verzia, že užil mamin liek, hneď sa ho pýtame, či to vie doložiť. Keďže nevie, príde s ďalším nápadom. Nakoniec sa dostane do bodu, keď má štyri rôzne verzie a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História tenisu

Rozhovory

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie