Denník N

Sýrskeho archeológa brutálne popravili islamisti na mieste, o ktoré sa 50 rokov staral

Chalíd Asaad sa o Palmýru zaujímal 50 rokov. FOTO - TASR/AP
Chalíd Asaad sa o Palmýru zaujímal 50 rokov. FOTO – TASR/AP

Jednému z priekopníkov sýrskej archeológie militanti z ISIS najprv sťali hlavu, potom jeho telo zavesili na jeden zo stĺpov uprostred námestia Palmýry.

Archeológ Chalíd Asaad zasvätil Palmýre 50 rokov svojho profesionálneho života. Napokon tam aj zomrel. Hroznou smrťou, ktorú mu pripravili militanti z Islamského štátu.

Tí sa nesprávajú barbarsky len k historickým pamiatkam, ale aj k tým, čo ich uchovávali pre ďalšie generácie. Asaadovi (82) v utorok najprv sťali hlavu a potom jeho telo zavesili na jeden zo stĺpov uprostred námestia Palmýry. Informovala o tom jeho rodina prostredníctvom šéfa sýrskych pamiatkárov Mamúna Abdulkaríma.

Správu podľa televízie Fox News potvrdili aj sýrski aktivisti pracujúci pre londýnsku organizáciu Syrian Observatory for Human Rights. Poprave sa mala prizerať asi desiatka divákov.

Islamisti sú v Palmýre od mája

Islamský štát Palmýru obsadil v máji. Napriek obavám, že mesto zapísané na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO vyhodí do vzduchu, ho zatiaľ vážne nepoškodil. Zničil však najmenej dve svätyne, ktoré nepochádzali z najcennejšej rímskej éry. Niečo sa podarilo zachrániť aj tak, že zamestnanci tamojšieho múzea podovážali menšie artefakty do bezpečia ešte pred príchodom islamistov.

Palmýra sa označuje za jeden z archeologických skvostov sveta. V kedysi prosperujúcom meste ležiacom na Hodvábnej ceste sa podarilo uchovať mnoho pamiatok v perzskom aj rímskom štýle. Islamský štát považuje všetky neislamské pamiatky za prejav pohanskej viery, čo ho podľa jeho výkladu oprávňuje na ich zničenie.

Historická Palmýra, kde popravili archeológa. FOTO - TASR/AP
Historická Palmýra, kde popravili archeológa. FOTO – TASR/AP

Zaujímali ho len pamiatky

Asaada islamisti zajali pravdepodobne v máji. Reuters napísal, že posledný mesiac ho opakovane vypočúvali. „Len si predstavte, že taký učenec, ktorý tak vynikajúco slúžil tomuto miestu a histórii, bol popravený a jeho telo stále visí v centre Palmýry,“ povedal Abdulkarím.

Podľa jeho slov sa starnúci archeológ nezaujímal o nič iné ako o pamiatky a svoju rodinu. Abdulkarím tiež uviedol, že islamisti chceli od archeológa pri výsluchoch vymámiť, kam skryli vzácne pamiatky z Palmýry.

Asaad o Palmýre publikoval články aj v zahraničných publikáciách, napísal niekoľko kníh. Na mieste pracoval do roku 2003, potom odišiel do dôchodku, ale stále pôsobil ako konzultant a expert.

Podľa sýrskej tlačovej agentúry SANA, ktorú cituje AP, Asaad vyštudoval históriu a vzdelávanie na univerzite v Damasku. V Palmýre odkryl niekoľko cintorínov a robil prieskum v jaskyniach. Sprevádzal medzinárodné archeologické expedície a poskytoval im informácie.

Považovali ho za jedného z priekopníkov sýrskej archeológie. „Bol vzácnym človekom pre Sýriu aj svet,“ opísal ho jeho zať, ktorý je tiež archeológom.  To, že mesto padlo do rúk islamistom, považuje za veľké nešťastie. „Ich systematická kampaň nás chce vrátiť do prehistórie,“ hovorí. Verí však, že islamisti neuspejú.

Islamský štát spôsobil nenávratné škody na pamiatkach v Iraku aj Sýrii. Niektoré pamiatky však neničí, obchoduje s nimi na čiernom trhu. Obchod so starožitnosťami sa považuje za významný zdroj jeho príjmov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie