Denník N

Poľsko potrebuje viac právneho štátu a menej konfliktov s Bruselom

Jaroslaw Kaczyński. Foto - TASR/AP
Jaroslaw Kaczyński. Foto – TASR/AP

Boj poľskej vlády s Bruselom, ako aj s významnou časťou vlastnej populácie v otázke právneho štátu je proti poľským národným záujmom.

Autor je viceprezident poľského think tanku Fórum pre občiansky rozvoj (FOR),
ktorý je zároveň členským think-tankom siete 4Liberty.eu.
Článok je syndikovaný 4Liberty.eu

26. októbra prijal Európsky parlament rezolúciu, ktorá kritizovala rozhodnutie Poľského ústavného súdu zakázať v Poľsku 95 percent legálnych potratov. V roku 2019 bolo 1074 z 1110 prerušení tehotenstva vykonaných na základe závažného a trvalého poškodenia plodu. V Poľsku, ktoré má jednu z najprísnejších legislatívnych úprav potratov v Európskej únii, už po novom táto možnosť existovať nebude. V ten istý deň, keď bola prijatá rezolúcia, sa v Budapešti stretli premiéri Poľska a Maďarska, aby potvrdili spoločnú pozíciu – vetovanie finančného rámca na roky 2021 – 2027, ako aj covidový plán obnovy a odolnosti.

Pýtate sa, čo spája tieto otázky? Je to dodržiavanie princípov právneho štátu, obsiahnuté v Článku 2 Zmluvy o Európskej únii. Pravdou je, že legislatíva v oblasti potratov je v kompetencii členských štátov. Poľský právny štát je však terčom kritiky od chvíle, keď vládna strana Právo a Spravodlivosť (PiS) ovládla ústavný súd, ktorý odvtedy funguje ako razítkovací úrad. Jeden príklad za všetky: keďže strana PiS nechcela, aby o obmedzení legálnych potratov rozhodoval parlament, rozhodnúť túto otázku dostal za úlohu ústavný súd, ktorý ovládajú stranícki nominanti vládnucej strany. Navyše, súd vedie priateľ predsedu PiS Jaroslawa Kaczyńského.

Nové obmedzenia legálnych potratov spustili v celom Poľsku vlnu masívnych protestov. Nie je prekvapením, že mnohé sa odohrali práve vo Varšave – pred sídlom strany PiS, pred Kaczyńského domom, pred vládnymi budovami a parlamentom – ale nie pred ústavným súdom, formálnym rozhodovacím orgánom. Protestujúci totiž vedeli, kto za zákazom skutočne stojí.

Myslím, že ani netreba zdôrazniť, že politické zajatie ústavného súdu je len jedným z mnohých porušení právneho štátu, ktoré sa v Poľsku od roku 2015 odohrali. Práve toto je dôvod, prečo je vláda na čele s PiS s podporou maďarského premiéra Viktora Orbána proti mechanizmu dodržiavania právneho štátu, ktorý by mal prepojiť európske fondy s jednou z kľúčových hodnôt EÚ.

Správa Európskej komisie o stave právneho štátu v roku 2020 ukázala, že z hľadiska dodržiavania týchto hodnôt sú dvomi najhoršími krajinami práve Poľsko a Maďarsko. Poľsko pod vedením vládnucej strany PiS navyše zaznamenalo výrazný prepad v hlavných indexoch, ktoré merajú mieru dodržiavania právneho štátu, rešpektovania občianskych slobôd či iných charakteristík demokratických inštitúcií a mnohé porušenia sa dočkali dokonca medzinárodnej odozvy.

Navrhovaný mechanizmus, ktorý má zabezpečiť rešpektovanie zásad právneho štátu, je len jedným z príkladov, ako Únia reaguje na oslabovanie týchto zásad v Poľsku. Jej inštitúcie to už skúšali cez odporúčania, rezolúcie, oznámenie o porušení prostredníctvom Súdneho dvora aj Článok 7 – všetko s neurčitými výsledkami. No aj keby žiadna reakcia zo strany Únie neprišla, potrebu dbať o právny štát by malo cítiť Poľsko samotné, keďže ide o dôležitú súčasť garancie ďalších ľudských práv a základných slobôd, ako aj stabilného podnikateľského prostredia, ktoré je okrem iného dôležité pre ekonomický rast.

Navyše, poľské elity by sa mali sústrediť na posilňovanie vlastnej pozície v rámci EÚ, zatiaľ čo konflikty o právnom štáte majú presne opačný efekt. Poľsko je stále čistým príjemcom európskych fondov a výhody plynúce z jednotného trhu sú minimálne päťkrát vyššie. Práve preto by malo byť prioritou posilnenie jednotného trhu a postavenie sa proti protekcionizmu vo vnútri Únie. Boj PiS s Bruselom, nehovoriac o výraznej časti poľskej populácie, v otázke dodržiavania právneho štátu je v rozpore s poľskými národnými záujmami.

Nakoniec, Poľsko nepríde s mechanizmom právneho štátu ani len o jediné euro, ak tieto princípy nebude porušovať vláda. To si bude vyžadovať ukončenie politík narušujúcich nezávislosť súdnictva a zvrátenie zmien prijatých v minulosti, vrátane politického zajatia ústavného súdu, ktorý viedol aj ku spomínaným kontroverziám okolo interrupčného zákona. To je tá najlepšia odpoveď, ktorú môže vláda na súčasnú krízu ponúknuť, pričom bude prínosom nie len pre obyvateľov Poľska, ale aj pre pozíciu Poľska v EÚ.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Tusk

Komentáre

Teraz najčítanejšie