Denník N

Lyžovačka počas korony rozdeľuje Európu. Rakúšania s ňou na Vianoce počítajú, ale bez Slovákov

Lyžiari s rúškami čakajú na lanovku v stredisku Verbier. Foto - TASR/AP
Lyžiari s rúškami čakajú na lanovku v stredisku Verbier. Foto – TASR/AP

Samotné zjazdové lyžovanie je podľa odborníkov bezpečné, horšie je to s aktivitami okolo neho.

V Európskej únii sa rozhorel spor, aký tu ešte nebol. Krajiny sa hádajú o tom, či je dobré v súčasnej situácii otvoriť lyžiarske strediská počas Vianoc.

Francúzsko, Nemecko a Taliansko chcú, aby európske zjazdovky zostali cez sviatky zatvorené. S tým nesúhlasí Rakúsko či Španielsko. Proti je aj Švajčiarsko, ktoré však nie je v Európskej únii a mnohé strediská má už v týchto dňoch otvorené.

Otvárať sa chystá aj stredisko Bansko v Bulharsku, čo je krajina, ktorá je momentálne druhá najhoršia po Slovinsku v počte úmrtí v súvislosti s covidom-19.

Napríklad Rakúšania chcú rozhodnutie nechať na jednotlivé krajiny. „My tiež nehovoríme Francúzom, kedy majú znovu otvoriť Louvre,“ povedala rakúska ministerka pre cestovný ruch Elisabeth Köstingerová.

Ako píše týždenník Economist, debata sa podobá na tú, či otvoriť hranice pre dovolenkárov pri mori v lete. Je tu však jeden rozdiel: kým v júni bol počet prípadov nízky, dnes sme v strede druhej vlny a mnohé krajiny zaviedli tvrdé opatrenia. Vysoké počty infikovaných má stále napríklad Taliansko, Švajčiarsko či Rakúsko.

Aké je bezpečné

Pokiaľ ide o riziko infekcie, nie je problém v samotnom lyžovaní, ktoré podľa Economistu nie je riskantnejšie ako „cyklovýlet“. Ste na vzduchu, väčšinou v dostatočnom odstupe od ostatných lyžiarov.

„Predpokladám, že veľa ľudí sa nenakazí, keď sa spúšťa dole svahom na lyžiach,“ povedal podľa ABC News Michael Ryan zo Svetovej zdravotníckej organizácie.

Problémom je však, slovami New York Times, všetko ostatné okolo lyžovania. „Skutočný problém sú letiská, autobusy, ktoré berú ľudí do a z lyžiarskych stredísk, lanovky a miesta, kde sú ľudia spolu,“ povedal Ryan. Špeciálne nebezpečné sú podľa neho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie