Denník N

Je najbohatším futbalistom na svete, ale nikdy neodohral profesionálny zápas

Bolkiah podpísal zmluvu s Leicestrom, prijala ho aj kráľovná.

https://twitter.com/FutbolBible/status/1316653789202378753/photo/1

Magazín The Athletic počas týždňa publikoval rozsiahly príbeh futbalistu, ktorého nazval najbohatším na svete. Nie je ním však Lionel Messi ani Cristiano Ronaldo, ale neznámy Faiq Bolkiah, ktorý si postupne zahral v akadémiách Southamptonu, Arsenalu, Chelsea aj Leicestru.

Bolkiah pochádza z Bruneja – maličkého ropného kráľovstva v juhovýchodnej Ázii, a narodil sa do kráľovskej rodiny. Je synom princa Jefriho Bolkiaha a synovcom sultána Hassanala Bolkiaha, ktorého majetok sa odhaduje na 20 až 28 miliárd amerických dolárov.

Sultán vládne v Bruneji neobmedzenou mocou, zastáva aj rolu premiéra, ministra financií, zahraničia a obrany. V roku 2015 napríklad v prevažne moslimskom kráľovstve zakázal oslavy Vianoc a prezliekanie sa za Santa Clausa.

Na druhej strane však nikto v Bruneji neplatí dane, všetky verejné služby sú bezplatné a kráľovská rodina sa môže bezbreho zabávať. Keď sultán oslavoval päťdesiatku, zaplatil 17 miliónov dolárov Michaelovi Jacksonovi, aby prišiel koncertovať do Bruneja.

Koncert sa konal na štadióne, ktorý vznikol iba pre túto príležitosť. Vstup bol voľný.

Bol pokorný, stačil mu Mercedes

Aj Faiq Bolkiah mohol, rovnako ako jeho sedemnásť súrodencov, prežiť život v kráľovskom paláci s 1788 izbami, v ktorom má svojho domáceho maznáčika – tigra. Nechcel sa však len kochať súkromnou zbierkou svojho otca Jefriho, ktorý kedysi vlastnil vyše dvetisíc drahých áut.

„Spýtal som sa ho, prečo chce byť futbalistom, keď je jeho rodina taká bohatá,“ spomínal pre The Athletic Kian Williams, Bolkiahov spoluhráč z akadémie Leicestru City. „Odpovedal:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie