Denník N

Zopár škôl otestujú cez víkend a v pondelok ich otvoria. Matovič a Gröhling sa dohodli, detaily ešte nepovedali

Zdroj - TASR
Zdroj – TASR

Školy si majú zorganizovať pilotné testovanie, do tried sa budú môcť vrátiť iba otestované deti, test musí mať aj jeden z rodičov. Zatiaľ nie je jasné, koľko škôl takto do Vianoc otvoria.

Od pondelka môžu otvoriť tie školy, ktoré sa zapoja do pilotného testovania. Nateraz je takýchto škôl podľa premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) desať a postupne sa môžu pridávať ďalšie. „Možno ich bude 20, možno 30, určite ich nebudú stovky,“ povedal. Zoznam škôl sľúbili zverejniť.

Spolu s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) to označili za pilotné testovanie, počas ktorého chcú odsledovať všetky technické chyby a nastaviť pravidlá pre všetky školy na január.

Testovanie v niektorých školách bude už v sobotu, niekde v nedeľu, inde budú testovať na budúci týždeň. Premiér hovorí, že školy sa nemusia otvárať len v pondelok, ale aj v nasledujúcich dňoch. Napríklad stredné školy môžu takto otvoriť iba maturitný ročník, povedal premiér.

„Teraz je len na zdriaďovateľoch a najmä rodičoch, odkedy sa to tak stane aj v ich škole. Niekto to dokáže už od pondelka, niekto stredy, a niekto možno až v januári. Každopádne, na konci budú deti v škole úplne všade,“ napísal potom premiér na Facebooku.

Do školy iba otestované deti

Ani po spoločnom vystúpení ministra s premiérom nie je jasné, ako presne budú školy testovať a otvárať. Ministerstvo školstva bude spresňovať pravidlá, rozhodnutie vydá aj hlavný hygienik.

Čo nateraz vieme: do školy by sa mali vrátiť iba otestované deti, test musí podstúpiť aj jeden z rodičov, s ktorým dieťa žije v spoločnej domácnosti. Minister naznačil, že neotestované deti by mali zostať na dištančnom vzdelávaní

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Igor Matovič

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie