Denník N

Opuch na pľúcach, biele prsty, surferské ucho. Čo skrýva voda pre nepripravených otužilcov

Foto – Juraj Javorský
Foto – Juraj Javorský

Pôžitok z ľadovej vody môžete mať, len kým nie ste na dne jazera alebo v sanitke.

Ako naschvál udrela neprívetivá jeseň práve v roku, keď sa toľkí ľudia odhodlali vyskúšať otužovanie v studenej vode. Dažde, vetry a mrazivé noci neskorého novembra zrýchlili chladnutie jazier na dolniakoch aj o dva týždne oproti vlaňajšku. Prvý ľad sa prikradol už v poslednú novembrovú noc.

Možno je to smola, pretože mnohých, ktorí prvýkrát ochutnali čaro chladnej vody, odradilo prudké klesanie teploty skôr, než stihli objaviť pôvab skutočne studenej vody. Možno sa už k tomu nikdy nevrátia a neujde sa im nič z množstva výhod, ktoré ponúka pravidelné otužovanie.

Ale možno je to aj trochu šťastie – aspoň v tom zmysle, že je lepšie, keď počty otužilcov preriedi vychladnuté nadšenie než nešťastie. Predsa len sú v studenej vode aj hrozby, ktoré dokážu ublížiť a zabiť. Čakajú na neinformovaných a nepripravených.

Ešte v októbri ich boli plné jazerá – ľudí, ktorí sa zrazu prestali báť studenej vody, ktorí uverili, že metódou Wima Hofa sa predýchajú na supermanov, ktorí si mysleli, že otužovanie je zábava v iskrivých vlnkách, ktorá sa meria počtom stupňov, minút a fotiek na Facebooku.

Mnohí z nich netušia, že keď legendárny nestor slovenského otužovania Jozef Makai vyšiel pred tromi sezónami z októbrovej vody Zlatých pieskov, padol o pár chvíľ na zem mŕtvy po rozsiahlom infarkte. Málokto z nich počul o Františkovi Venclovskom, ktorý ako prvý Čechoslovák preplával studený La Manche, ale zomrel po kúpaní sa v moravskej riečke Bečva.

Niektorí možno vedia, že sa majú báť svalového kŕča, ale nevedia, že oveľa častejší je after drop alebo že nepreskúmaný syndróm pľúcneho edému je síce zriedkavý, ale keď človek nevie, ako pri ňom reagovať, môže to byť jeho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie