Denník N

Čižnár dal preveriť Fica aj Matoviča, zásah v Matovičovej firme nekomentuje

Jaromír Čižnár a Robert Fico pri vymenovaní do funkcie. Foto – TASR
Jaromír Čižnár a Robert Fico pri vymenovaní do funkcie. Foto – TASR

Generálny prokurátor hovorí, že s trestným oznámením premiéra na Matoviča nebude nič mať a na prípad dohliadnu jeho námestníci, aby bol prípad vyšetrený objektívne. Matovičove podozrenia voči Ficovi zase preverí Úrad špeciálnej prokuratúry.

„Očakávam od orgánov činných v trestnom konaní, že všetky skutočnosti riadne preveria a že bude vynesená nielen zodpovednosť právna, ale aj politického charakteru,“ vyhlásil Robert Fico v piatok na brífingu so svojou manželkou. V pondelok podal generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi trestné oznámenie na Igora Matoviča.

Dôvodom je Matovičov status na Facebooku: „Pán vystupujúci ako predseda vlády si spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize. V deň vzniku si táto firma založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional . Stav účtov k 21. júlu 2015 je 674 546 004,42 dolárov.“

U bývalého spolužiaka

„Som v politike od roku 1992 a absolvoval som množstvo rôznych tvrdých súbojov, dokonca som možno aj rozdával tvrdé údery, ale vždy boli v rámci limitov a boli postavené na overených informáciách,“ povedal zároveň Fico, ktorý v minulosti vyhlásil, že z tunelovania Braniska profitoval aj pokladník SDKÚ Gabriel Palacka, hoci o tom polícia doteraz nemá žiadny dôkaz.

Čižnár je Ficov bývalý spolužiak, do funkcie ho zvolil Smer. Fico o ich vzťahu v minulosti vyhlásil, že sa občas poradia: „On je od Prievidze, ja Topoľčanec. Pravidelne som ho stretával vo vlaku, keď som chodieval do Bratislavy do školy. Ak toto je na ujmu, tak ho zabime. Nerád by som vykántril všetkých svojich spolužiakov a celú svoju rodinu len preto, že niekam idú robiť. Mal som asi 140 spolužiakov a tí sú všelikde. Keď sa potrebujete poradiť, idete aj za spolužiakom, na tom nič nie je.“

Fico je s manželkou presvedčený, že Matovič spáchal trestný čin krivého obvinenia. Môže Čižnár objektívne vyšetriť Ficovo trestné oznámenie?

„Vo veci trestného oznámenia bude činný prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave,“ napísala Denníku N Čižnárova hovorkyňa Andrea Predajňová.  Na základe rozhodnutia generálneho prokurátora budú zároveň za vec zodpovední obaja Čižnárovi námestníci, „a to z dôvodu zabezpečenia maximálnej objektivity postupu v tejto trestnej veci“.

Preveria aj Matovičove podozrenia

Čižnár zároveň rozhodol, že Úrad špeciálnej prokuratúry preverí Matovičove podozrenia voči Ficovi. Matovič povedal, že súčasťou anonymného podnetu o Ficovom účte bolo aj asi 20 strán informácií o podozrivých korupčných verejných obstarávaniach, cez ktoré mali peniaze na Belize ísť v rokoch 2013 – 2015.

Fico to popiera a o Belize hovorí ako o „krajine, ktorej názov neviem ani vysloviť“.

Matovič zverejnil informácie z anonymu po tom, čo do jeho firmy vrthla Národná kriminálna agentúra a zobrala si účtovníctvo. Dôvodom bolo vyšetrovanie nahrávky Radoslava Procházku, ale aj anonymné podania na Matovičovu firmu Regionpress, že neplatí dane. „Ako sa cítila moja manželka? Vtedy to Svetlane Ficovej netrklo?“ pýtal sa Matovič.

Polícia hovorila, že účtovníctvo od Matoviča žiadala aj dobrovoľne, ale nechcel ho vydať. Denník N od Matoviča žiada všetku jeho komunikáciu s políciou, povedal, že sa poradí s právnikmi, ktorí majú strach, či by nešlo o marenie vyšetrovania.

Raziu Čižnár neskúma

Čižnár nechcel povedať, či súhlasí s raziou u Matoviča. „Zákonnosť postupu vyšetrovateľa je oprávnený a povinný preskúmať výlučne dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ex offo, alebo na základe žiadosti oprávnenej osoby. Zákonnosť postupu dozorového prokurátora je oprávnený a povinný preskúmať výlučne špeciálny prokurátor na základe podnetu,“ napísala Predajňová.

Matovič povedal, že podnet pripravuje, ale v jeho úspešnosť neverí. Na raziu dal totiž dozorový prokurátor súhlas.

Matovič hovorí, že Čižnár sa nemôže zbaviť zodpovednosti, keďže prokuratúra je monokratický orgán. V objektivitu vyšetrovania neverí, hlavne keď ide o politikov.

Matoviča sa v utorok zastala aj SaS, ktorá má „vážne pochybnosti“ o tom, či na raziu boli dostatočné dôvody.

„Ak sa nepotvrdia podozrenia z krátenia dane v spravodlivom trestnom procese, v danom spoločensko-politickom kontexte považujeme situáciu okolo Regionpressu za ďalšie zneužitie polície v politickom zápase, za poľutovaniahodný pokus o kompromitáciu opozičného politika, za zastrašovanie všetkých, ktorí aktívne oponujú vláde Roberta Fica, vrátane našej strany.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie