Denník N

Poézia je všade okolo nás, len ju treba nájsť, hovorí Juraj Johanides, režisér televíznej Chvíľky poézie

Režisér Juraj Johanides počas nakrúcania Chvíľky poézie s maliarom Andrejom Dúbravským. Foto - Tomáš Klenovský
Režisér Juraj Johanides počas nakrúcania Chvíľky poézie s maliarom Andrejom Dúbravským. Foto – Tomáš Klenovský

Po pätnástich rokoch sa na obrazovky RTVS vrátila relácia Chvíľka poézie. S pôvodným formátom však nemá až tak veľa spoločného, okrem básní domácich a svetových autorov totiž reflektuje aj aktuálne dianie.

Obecné reproduktory zapraskajú. Namiesto známeho hlasu zaznie ulicami Rastislavíc hlas režiséra Petra Bebjaka. Jeho seriál Herec sa dostal medzi nominácie najlepších seriálov v Európe a film o Vrbovi a Wetzlerovi posielame na Oscara. Ale tentoraz nič nerežíruje. Číta. Číta báseň Jeana Cocteaua.

Dolieha až k starému domu s gánkom, v ktorom už niekoľko rokov žije maliar Andrej Dúbravský. Jeho záhrada sa vymyká záhradám susedov, tak ako sa jeho obrazy vymykajú bežnému priemeru. Ani on nemaľuje. Sediac vo fóliovníku, aj on číta Cocteaua, francúzskeho básnika, ktorý bol dlhoročným partnerom herca Jeana Maraisa.

„Báseň sa dá prečítať aj za minútu, ale ako dlho trvá, kým ju človek naozaj pochopí?“ pýta sa režisér Juraj Johanides, ktorý nakrúca pre RTVS reláciu Chvíľka poézie.

Odpoveď znie: dlho, niekedy možno aj celý život. Ale niekedy na to zjavne stačí presne sedem minút a dvadsaťtri sekúnd.

Čo dokáže báseň

„S minutážou je to ťažké, majú so mnou kríž,“ hovorí Juraj Johanides, ktorý je v prípade Chvíľky poézie nielen režisérom, ale aj autorom námetu a scenára.

V RTVS, ktorá reláciu začala vysielať vlani spočiatku v nepravidelnom režime, mu povedali, že jeden diel môže mať päť, maximálne šesť minút. „To mi nestačí, lebo to, o čo sa snažím, je dať báseň do kontextu, vytvoriť jej prostredie, ktoré môže divákovi pomôcť, aby dokázal vyhmatnúť podstatu. Inak to nemá zmysel, len čítať nestačí,“ hovorí Johanides.

V televízii si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie