Denník N

High 5ive: Vianoce so Sigur Rós: islandská poéma do ucha a konopná tinktúra pod jazyk

Obal platne Sigur Rós: Odin's Raven Magic.
Obal platne Sigur Rós: Odin’s Raven Magic.

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Pre hudobníkov je to tragické. Koncerty sú fuč – a teda aj hlavný zdroj príjmov a možnosť priameho kontaktu s fanúšikmi. Mnohí hľadajú nové cesty. Islandská skupina Sigur Rós sa napríklad pokúša udržiavať svoje publikum v pohode. A to aj vlastnou antistresovou tinktúrou Vona na báze konope.

Pár kvapiek pod jazyk a hneď by ste sa mali cítiť vnímavejší alebo, naopak, uvoľnení na spánok. Podľa toho, či si aplikujete dennú alebo večernú verziu. Nejde o žiadne halucinovanie, ale o využívanie prospešných účinkov rastliny cannabis sativa.

Kto by chcel ostať radšej pri hudbe, pre toho Sigur Rós zahrabli do archívov a vydali nahrávku, ktorá pôvodne zaznela už pred takmer pätnástimi rokmi. Odin’s Raven Magic je hudobnou adaptáciou staroislandskej mýtickej básne. Účinky budú podobné ako pri tinktúre a je to aj výrazne lacnejšie. Načúvajte.

*

Tohto roku boli uvedení do rokenrolovej siene slávy, no niekto by si myslel, že tam už dávno musia byť. Po tých vyše štyridsiatich rokoch na scéne! Oplatí sa pozrieť si video, v ktorom Depeche Mode prijímajú tento honor. Páni pôsobia superuvoľnene – možno aj preto, že vzhľadom na bohatý katalóg nie sú až takí odkázaní na hranie pre živobytie.

Z archívu vyťahujú napríklad svoju vizuálnu biografiu, čiže výpravnú publikáciu s 500 fotografiami Antona Corbijna. To je ten, čo ich urobil cool. Martin Gore však nesedí len na tantiémach a zjavne tvorí. Zo svojej budúcej malej platne už vypustil na svet singel Mandrill. Je to prekvapivo tvrdý sound a solídna pecka. Dajte si.

*

Je hrúbka knižnej biografie známkou bohatosti života?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie