Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Facebook ide mazať lži o očkovaní, Británia navrhuje pokuty za dezinformácie

Dobrý deň,

MediaBrífing je týždňový newsletter o médiách a žurnalistike. Prihláste sa na odber a pošleme vám ho každý piatok. Dnes sa pozrieme aj na tieto témy:

  • Ako Facebook sprísnil pravidlá správ o očkovaní;
  • Najpopulárnejšie podcasty roka na Spotify a Appli;
  • Pluska informuje o zadržaní Haščáka tak, ako to Pente vyhovuje;
  • Web Parlamentnilisty.cz sa súdi s projektom Konšpirátori.
Ilustračné foto – Daniel Schludi/Unsplash/CC

Veľká Británia začne o pár dní s očkovaním proti koronavírusu, na Slovensku by mali byť použité prvé vakcíny v januári. Ich úspešnosť a miera očkovania bude mať veľký vplyv na ďalší vývoj pandémie.

Digitálne platformy sa tak dostávajú pod čoraz väčší tlak. V posledných rokoch prispievali k rastúcej popularite dezinformácií o očkovaní. Avšak to si už ďalej nemôžu dovoliť.

Portál YouTube v októbri oznámil, že sprísňuje pravidlá a bude mazať videá, ktoré šíria lži o vakcínach na covid-19. Tento týždeň sa pridala aj spoločnosť Facebook: „V priebehu nasledujúcich týždňov začneme nepravdivé tvrdenia o vakcínach, ktoré odhalili odborníci na verejné zdravie, odstraňovať z Facebooku a Instagramu,“ informovala sociálna sieť.

Proti pravidlám budú nepravdy o zložení vakcín, ich bezpečnosti, účinnosti a vedľajších účinkoch. Zakázané budú aj konšpiračné teórie o tom, že očkovacie látky obsahujú čipy a majú slúžiť na sledovanie občanov.

Facebook informoval, že vymáhanie nových pravidiel nedokáže zabezpečiť zo dňa na deň. Pravidlá sa budú ešte upravovať podľa toho, ako budú pribúdať informácie o vakcínach. „Pravidelne budeme aktualizovať zoznam tvrdení, ktoré budeme odstraňovať, a to na základe pokynov od orgánov verejného zdravotníctva.“

Zatiaľ nie je jasné, či budú spätne zmazané všetky príspevky, ktoré v uplynulých mesiacoch obsahovali lži o očkovaní a na ktoré upozorňovali nezávislí fact-checkeri. Je to však skôr nepravdepodobné.

Hrozba pokutami

Britskí politici už strácajú trpezlivosť so zdravotníckymi dezinformáciami. Líder labouristov Keir Starmer navrhol, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Mediabriefing logoMediaBrífing

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie