Denník N

Bol možno lepší ako Ali. Vnuka otrokov obdivovali aj americkí vojaci, jeho skomolenina sa stala sloganom vojny

Matka ho odhovorila od zločinu a prihlásila ho na husle, peniaze na kurz však minul na telocvičňu. Na pohreb rodine prispel jeho najväčší súper.

Keď v apríli 1981 zomrel, britský denník Guardian ho v nekrológu označil za najlepšieho boxera v ťažkej váhe v dejinách.

Joe Louis mal skvelú stavbu tela a výnimočné reflexy. Jeho najväčšou zbraňou boli krátke silné údery, na ktorých intenzívne pracoval. Pri tréningoch sa zameriaval aj na postavenie nôh, aby vytvoril najlepšie podmienky na zasiahnutie súpera.

Bol možno lepší ako Muhammad Ali. Podobne ako Ali, aj Louis bojoval s rasizmom. Považuje sa za jedného z najvýznamnejších športovcov tmavej pleti v dejinách, muža, ktorý búral predsudky. Mal však aj výnimočné výsledky.

Majstrom sveta bol od júna 1937 do mája 1949, keď ukončil kariéru. V boxe kraľoval takmer dvanásť rokov – rekord jeho nadvlády prekonal až Vladimir Kličko, ktorý ho pokoril len o 112 dní.

Louis síce nebol obrom, ale dokázal poraziť aj mohutnejších protivníkov. Bobby Franklin v eseji pre portál BoxingOverBroadway vysvetlil, prečo by Louis nemal problém presadiť sa ani v dnešnom boxe. Reagoval na diskusie fanúšikov, že Louis by nekonkuroval fyzickej sile popredných boxerov ako Deontay Wilder.

„Joe Louis by s dnešnými obrami nemal žiadny problém. Boli by preňho iba takým pekným tréningom. Povedať, že Wilder by bol na Louisa priveľký a prisilný, je až smiešne. Joe by ho zničil,“ napísal.

Louis si vybudoval povesť neporaziteľného muža. Vyhral nad všetkými vyzývateľmi, novinári o nich začali výsmešne písať ako o „Bums of the Month“ (niktošoch mesiaca). Titul obhájil celkovo 25-krát. Časopis The Ring ho do boxerskej siene slávy zaradil v roku 1954, do Medzinárodnej boxerskej siene slávy sa dostal v roku 1990.

Jeho veľký vplyv na Ameriku si však poriadne uvedomili až po jeho smrti. Dostal vtedy zlatú medailu od kongresu a vyrobili mu aj pamätnú poštovú známku.

S Joeovým temperamentom si promotéri a tréneri často nevedeli poradiť a aj preto vraj Louisa držali nakrátko. Tréneri a manažéri mu spísali zoznam pravidiel, ktoré musel počas kariéry dodržiavať:

Ring

Príbehy najvýznamnejších boxerov histórie.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie