Denník N

Nedeľná nekázeň: Nedá sa veriť v dobrého Boha bez viery v dobrého človeka

Keď tento rok budem písať list Ježiškovi, poprosím ho o pokoj pre všetky druhy spoločenstiev a názorových skupín na Slovensku. Každý človek bol stvorený na Boží obraz a zrkadlí jeho dobrotu.


Deti veria na Ježiška a dostávajú darčeky, aké si prajú. Dospelí neveria a pod stromčekom si nájdu ponožky, dezodoranty a hryzavé svetre. Všade tam, kde ľudia dôverujú v silu lásky a dobra, sa im postupne napĺňajú aj ich osobné túžby.

Dnes je Mikuláša a podľa starobylej tradície dobré deti dostávajú čokoládky a zlé cibuľu. Ak chceme tú čokoládu s duchovnými endorfínmi, potrebujeme sa nájsť v Ježišových slovách: „Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam.“ (Ján 14,27) A nie si povedať: „To je ale úžasné! Musíme ísť do celého sveta a všetkých násilne presvedčiť o našich myšlienkach pokoja.“ Dar pokoja, a predovšetkým toho náboženského, musí ísť v línii jemnosti. Zoberte si skalu v jaskyni, na ktorú tichučko kvapká voda a nakoniec v nej vyhĺbi dostatočne veľkú dieru. Ani ten najväčší svalnáč by svojimi údermi tú skalu nepremohol. A nežná voda áno. Možno je to pre nás výzva, že tvrdé ľudské srdce nezlomíme „štekaním“ po sebe, ale trpezlivými milými slovami uznania a prijatia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie