Denník N

Tridsať koncertov za dva týždne. Všetko nebude len online, tvrdí Martin Valihora o novom projekte

Ten názov znie trochu sebastredne, ale projekt Ja som kultúra nie je len o Martinovi Valihorovi. Známy bubeník precestuje za dva týždne pätnásť hudobných klubov po celom Slovensku, v ktorých ako moderátor predstaví kapely a organizátorov z miestneho regiónu. Dokopy si v rámci projektu Ja som kultúra zahrá 160 muzikantov.

„Definícia toho, čo teraz žijeme cez kultúru, je nevyhnutná. Kultúra je základnou psychohygienou spoločnosti,“ rozpráva Martin Valihora. „Keď na jar nastalo pre túto pliagu koncertné vákuum, okamžite som začal uvažovať, čo robiť. Milujem hľadanie východísk zo situácie a hľadám koncovky. Snažil som sa zorientovať v novom priestore.“

Počas najtvrdšieho lockdownu zorganizovali s Majkom Spiritom jeden z prvých live stream koncertov, potom s kultúrnymi inštitútmi pripravil medzinárodnú verziu svojho One Day Jazz festivalu, v lete s RTVS a SND benefičný program Ďakujeme, Slovensko.

Počas druhej vlny pandémie sa podieľa na dvoch podobných projektoch. Clubtúra vzniká s finančnou podporou ministerstva kultúry pre RTVS, ktorá ju bude vysielať po Novom roku. Bude to televízna relácia, kde Valihora s Michalom Kaščákom ako spolumoderátori predstavia slovenské kluby a kapely. Ja som kultúra je čisto online, s podporou súkromných partnerov. Priestory a mená účinkujúcich sa neprekrývajú.

„Obyčajne je to tak, že my muzikanti prídeme do klubu a pýtame sa, koľko nám zaplatia – teraz je to naopak. Chcel som, aby sme zakúrili a zasvietili emóciou hudby v miestach, kde sa inak bežne počas roka naživo hráva. V priestoroch, ktoré sú nabité energiou z toho, ako sa tam deje nejaká tvorivá činnosť. Povedal som si, že sa zameriam na domácu scénu; teraz nie je čas robiť veľké medzinárodné a košaté projekty. Treba peniaze investovať do našich muzikantov a ľudí stojacich za klubmi,“ vysvetľuje Valihora.

Za najdôležitejšie považuje to, aby ľudia nevnímali muzikantskú scénu ako sociálnu skupinu odkázanú na prvoplánovú finančnú pomoc. Za normálnych okolností je sebestačná a nepotrebuje od štátu žiadnu podporu, len vytvorenie priestoru na svoju činnosť. Preto sa na poslednú chvíľu upravil pôvodný názov tohto projektu z „Ja som kultúra – vlna pomoci“ na „Ja som kultúra – priestor pre živú kultúru“. V zmysle strateného kontaktu so živým publikom, o ktorý kultúru pripravila pandémia.

Štruktúra večera je jednoduchá. Dve kapely majú dva samostatné bloky, medzitým sa Valihora krátko porozpráva s nimi aj s ľuďmi stojacimi za miestnymi klubmi. Otvárací večer bol v piatok 4. decembra v košickej Fuge, kde sa predstavili Dennyiah a Los Masakeros. Potom v klube History v Humennom vystúpili Eniesa & Loners a White Place a víkendovú premiéru v nedeľu uzatvárajú Milo Suchomel a Afterteee & Sitra Achra v piešťanskej La Musice.

Ak vám tieto mená nič nehovoria, ide o zástupcov alternatívnej scény aj džezmenov. „Snažil som sa obsadiť mladé talenty a muzikantov, ktorí väčšinou fungujú ako sidemani iných frontmanov, no často tvoria ich zásadné zvuky a hudbe odovzdali svoj život,“ vysvetľuje Valihora.

Projekt Ja som kultúra takto pokračuje každý večer až do 18. decembra. Bratislavské finále bude špeciálne, mal by to byť minifestival a nielen s prázdnou sálou.

„Program ešte ladíme a čakáme na aktuálny vývoj pandemických opatrení. Či to vieme urobiť aj s publikom, ako model pretestovaného kultúrneho podujatia. Aby sme si ho mohli opäť normálne zažiť ako každý rok. Bol by to úžasný odkaz,“ hovorí Martin Valihora.

Dodáva, že ktokoľvek má chuť prísť s takýmto projektom, je vítaný. „Príďte, robte. Dotvárajme spoločne priestor pre živú kultúru. Vytvárajme istý modus prechodu, aby sme vedeli, že žijeme, existujeme, cítime sa navzájom, podporujeme a znovu to otvoríme v momente, keď už nebudeme ohrozovať našich rodičov a starých rodičov.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie