Denník N

Donovalská elégia

Residence hotel. Foto N – Andrej Bán
Residence hotel. Foto N – Andrej Bán

Kollárovsko-kočnerovsko-počiatkovské stredisko ťa zachráni aj v núdzi.

Autor je spisovateľ

V polovici osemdesiatych rokov rodičia kúpili chalupu v studenej doline na rozhraní Veľkej Fatry a Nízkych Tatier. Trávili sme tam celé letné a zimné prázdniny. S bratom sme objavili Donovaly, vzdialené sotva desať kilometrov.

Na starej fiatke, keď ešte neexistovali zimné gumy, sme cez zasnežený priesmyk šmykom vyrážali na spanilé lyžovačky. Permanentka od vlekára stála fľašu borovičky a jazdilo sa na pome alebo kotve, až kým padla tma a personál sa udržal na nohách. Závideli sme Maďarom ich Völkly a Headky aj pestré zimné overaly ako z klipu Last Christmas, my sme sa museli uspokojiť so značkou Súľov, s otepľovačkami, ktoré ušila mama, a so svetrami, ktoré podľa vzorov z požičanej Burdy uplietla oma. Podľa páperky Rašica sa dalo uhádnuť, kto dostal v lete doložku na dovolenku v Juhoške.

Tristoročná uhliarska obec nám učarovala. Poskytovala všetko, o čom sme ako chalani snívali. Divokú prírodu, dobrodružnú históriu, príbehy zbabelej kolaborácie aj hrdinského vzdoru. V okolitých dedinách ešte žilo veľa účastníkov SNP a po vojne tam bol aj tak každý partizán. Najviac ma priťahovali aj desili ruiny vypálených domov a rozprávania miestnych o zabitých i zachránených rodinách.

V pôvodných chalupách sa otvorené pece v kuchyni používali na údenie slaniny a syrov, pričom ovce bečali v maštali za stenou. Obyvatelia sa volali buď Babiak, Strmeň, alebo Čunderlík. Na návšteve nám najprv naliali tvrdé a potom sa sarkasticky opýtali, ako sa na dolniakoch máme. Sused Domin ráno zabil prasa a večer nám vyrobil drevený príbor. Pripadali sme si ako v inom svete. Lenže potom sa všetko zmenilo.

Sotva sa na Slovensku nájde obec, ktorú by turbokapitalizmus a kleptokracia zdevastovali viac. Už v roku 1991 Boris Kollár kúpil hotel Šport. Vleky na Záhradišti šli do dražby. Hotely postupne prebral Marian Kočner, samozvaný „Pán Donovál“, večne so svojím kokeršpanielom alebo v obľúbenej „štvorkolke“ smerom na Mistríky. Menoslov pravidelných hostí sa číta ako mafiánsky zoznam.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie