Denník N

Na plošine v Jadranskom mori vyhlásil vlastnú republiku. Netflix oprášil zabudnutý príbeh

Filmári vytvorili plošinu v bazéne na Malte. Foto - Netflix
Filmári vytvorili plošinu v bazéne na Malte. Foto – Netflix

Taliansky inžinier vytvoril v roku 1968 umelý ostrov, ktorý lákal voľnomyšlienkarov a hipíkov.

Je to príbeh, ktorý nepoznajú ani mnohí Taliani. Populárny je iba v jednom meste.

„Je to slávna vec, ale iba v Rimini. Mysleli sme si, že je to úžasný príbeh, a prišlo nám veľmi zvláštne, že sme o ňom nevedeli,“ povedal pre BBC filmový producent Matteo Rovere.

Hovorí o talianskom inžinierovi menom Giorgio Rosa, ktorý koncom 60. rokov vytvoril neďaleko od talianskeho pobrežia v Jadranskom mori malý umelý ostrov. Išlo o plošinu s rozlohou 400 štvorcových metrov, na ktorej postavil reštauráciu, bar, nočný klub, obchod so suvenírmi aj poštu.

Keď ho však talianska vláda chcela zavrieť, vyhlásil tam nezávislú republiku, ktorá začiatkom leta 1968 lákala mnohých mladých ľudí z pobrežia.

Premiéra na Netflixe

Príbeh o jeho ostrove sfilmovala spoločnosť Netflix, ktorá začne film Rose Island streamovať túto stredu. „Je to príbeh o slobode a o tom, aký bol Giorgio Rosa nezlomný a odolný voči vláde,“ povedal pre BBC Rovere.

„Hovorila som si: toto nemôže byť pravda. Čím som sa ponárala hlbšie do reality, tým neuveriteľnejšie fakty som našla,“ povedala pre Variety Theresa Moneová, šéfka pôvodných medzinárodných filmov v Netflixe.

Giorgio Rosa bol inžinier z Bologne a plán vytvoriť plošinu na mori mu prišiel na um na dovolenke v Rimini. Chcel postaviť niečo, čo nebude zväzovať byrokracia talianskych úradov.

Plošinu dokončil v roku 1966 (niektoré zdroje spomínajú rok neskôr).

„Chceli sme len otvoriť bar a reštauráciu. Jesť, piť, pozerať sa na lode, ktoré chodia z Terstu, niekedy príliš blízko. Najlepšia spomienka bola na prvú noc na ostrove, keď ešte nebol dokončený. Prišla búrka a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie