Denník N

V Argentíne zdania bohatých, aby zaplatili boj proti covidu. Argumentovali aj Maradonom

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Dvanásťtisíc najbohatších ľudí v Argentíne pomôcť s financovaním boja proti koronavírusu. Nedobrovoľne. Argentínsky parlament schválil novú a jednorazovú daň pre bohatých, ktorá by do rozpočtu mala priniesť približne tri miliardy eur.

Zaplatia z nich zdravotnícke pomôcky či očkovanie, ale časť peňazí pôjde aj malým a stredným podnikom a na štipendiá pre študentov.

Vláda vraví, že ide o solidaritu, no kritici novej dane sa obávajú, že nebude jednorazová a že bude mať vplyv na rozvoj investícií.

Počas diskusie o návrhu prišlo aj na Maradonu.

Ako to chcel Maradona

Argentína je v ťažkej situácii. Patrí medzi desať štátov s najväčším počtom potvrdených prípadov covidu (takmer 1,5 milióna) na svete, v Buenos Aires platí obmedzenie pohybu s malými zmenami a uvoľneniami nepretržite viac ako sedem mesiacov.

Problémy sa však netýkajú len pandémie. Argentínska vláda už predtým musela riešiť hospodársku recesiu. Juhoamerická krajina bola na pokraji bankrotu a čelila vysokej inflácii.

Časť problémov má vyriešiť nová daň pre bohatých. Dolná komora ju schválila ešte v polovici novembra. V piatok sa pridal aj senát.

Rokovanie o novej dani však v oboch komorách parlamentu sprevádzala emotívna debata. Jeden zo senátorov sa počas nej odvolal aj na futbalistu Diega Maradonu, ktorý zomrel 25. novembra.

Senátor Mariano Recalde bránil návrh na zavedenie novej dane tak, že použil Maradonov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie