Denník N

V školách, kde otvorili, sa v pondelok tešili. Je to len zlomok, do Vianoc ich už zrejme veľa nepribudne

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Školy nevedia, či nemusia testovanie opakovať ďalší víkend. To sa nedá absolvovať každý týždeň, hovoria. Únia miest označila testovanie v školách za neprijateľné a nerealizovateľné.

Ako to vyzerá v školách, ktoré sa dnes po pretestovaní otvorili?

„Vrava, vrava, vrava,“ odpovedá riaditeľka štátnej základnej školy v Trnave. Deťom už chýbali spolužiaci a boli nadšené, že sú v škole, hovoria zhodne riaditelia. Učitelia počúvali sťažnosti, že školákov z toľkých online hodín bolia oči aj chrbát.

Otvoril sa len zlomok

Problém je, že vrava detí sa ozývala len na jedenástich školách, ktoré sa cez víkend zapojili do pilotného testovania a antigénovými testami pretestovali rodičov, žiakov a učiteľov. Otestovaní žiaci sa mohli vrátiť do lavíc. Tí zvyšní nie – na Slovensku máme približne 2200 škôl a do zimných prázdnin zostáva už len jedenásť vyučovacích dní.

Premiér Igor Matovič dnes prečítal zoznam škôl, o ktorých úrad vlády vie, že sa testovali: Základná škola v Mútnom (Orava), Základná škola na Námestí Slovenského učeného tovarišstva v Trnave, základná škola a bilingválne gymnázium BESST v Trnave, tri základné školy v Starej Ľubovni a Základná škola v Spišskom Hrhove. Stredná škola sa otvorila len jedna – konkrétne Súkromná stredná odborná škola v Trebišove.

Mimo zoznamu úradu vlády sa testovala Základná škola vo Vrbovciach v okrese Myjava a Základná škola Hargašova v Záhorskej Bystrici.

Premiér oznámil, že od pondelka už agendu otvárania

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie