Denník N

Maternicu dostala od mamy: Transplantácia bude úspešná, až keď sa mi narodí dieťa

Jana Urbanová. Foto - Deník N/Ludvík Hradilek
Jana Urbanová. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Jana Urbanová sa narodila bez maternice. Pred takmer piatimi rokmi ako prvá česká pacientka podstúpila na pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) jej transplantáciu.

Tá sa považuje za úspešnú až vo chvíli, keď pacientka porodí dieťa. Urbanová má termín v januári. Po ťažkej operácii, následnom nepodarenom zákroku, zdravotných komplikáciách vrátane začínajúcej rejekcie a problémov s obličkami sa konečne stane mamou.

Ste prvou ženou v Česku, ktorá absolvovala transplantáciu maternice. Zároveň ste trinásta na svete. Bolo to ťažké rozhodovanie? S akými emóciami ste do toho šli?

Ja som ani nevedela, že som prvá. Vedela som, že IKEM otvára túto štúdiu a že nás bude viac. Začínali sme všetky tým, že sme museli ísť na odbery vajíčok. Podmienka bola, že budeme mať zmrazených dostatok embryí, minimum bolo desať.

Až potom sme mohli ísť na transplantáciu. Ja som z toho mala hyperstimuláciu, ale vďaka tomu som mala veľa vajíčok už po prvom odbere. Z nich sa podarilo vytvoriť štrnásť embryí. Predo mnou bolo niekoľko dievčat v poradí, ale vďaka tomuto som ich všetky preskočila.

Takže vám chýba len vlastná maternica.

Áno, vaječníky mám svoje. Nemám však práve maternicu, čiže chýba aj spojenie s ňou, teda

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie