Denník N

V Bilbau už neplatí, ak nie si Bask, u nás si nekopneš. Dnes si kopnú v Žiline

Futbalisti Athletica Bilbao sa tešia zo zisku španielskeho Superpohára. Foto - AP
Futbalisti Athletica Bilbao sa tešia zo zisku španielskeho Superpohára. Foto – AP

Athletic Club, dôležitý symbol baskického nacionalizmu, sa preslávil filozofiou výberu hráčov s výhradne baskickými koreňmi. Vedenie obvinenia zo xenofóbie odmieta.

Práve v týchto dňoch si na Athletic Bilbao spomenie asi každý futbalový fanúšik – to sú tí, čo dali doma FC Barcelona nakladačku 4:0 a po remíze v Barcelone získali španielsky Superpohár. To, že si hráčov Bilbaa môžeme pozrieť naživo v súboji so Žilinou v Európskom pohári (zápas vysiela RTVS, prenos sa začína od 20.00), je pre slovenských fanúšikov skvelá správa. Athletic Bilbao, to je stretnutie s legendou. A s klubom, ktorý má veľmi zaujímavú históriu.

Keď v roku 1929 v Španielsku vznikla profesionálna liga, Baskicko v nej malo až štyroch zástupcov – viac ako Katalánsko aj Kastília. Athletic Club z Bilbaa sa hneď zaradil k najlepším mužstvám a stal sa symbolom baskického nacionalizmu.

Počas Francovej diktatúry bol futbal jedinou možnosťou, ako vyjadriť svoju politickú a kultúrnu príslušnosť k Baskicku. Tým, čím je Barcelona pre Katalánsko, je aj Athletic Club pre Baskicko. Klub stavia na budovaní kádra iba z hráčov, ktorí majú baskických predkov (la cantera).

„Považujeme sa vo svetovom futbale za jedinečných. Toto definuje našu identitu,“ vysvetľoval José Maria Arrate, niekdajší prezident klubu. Klub preto obviňovali z podporovania baskickej xenofóbie a túžby po rasovej čistote.

Athletic Club sa však už veľakrát od tejto filozofie odklonil. Veď vznikol na začiatku 20. storočia aj vďaka anglickým obchodníkom a robotníkom, ktorí žili v Bilbau, a zo súčasnosti je tu zasa príklad Iňakiho Williamsa – jeden z najväčších talentov v ich kádri je černoch.

 Lukáša Čmelíka a jeho spoluhráčov čaká veľký zápas. Foto - TASR
Lukáša Čmelíka a jeho spoluhráčov čaká veľký zápas. Foto – TASR

Na čo si Žilina musí dať pozor?

Athletic Bilbao sa v dueli Superpohára s Barcelonou spoliehal na klasický systém 4-4-2, pričom obaja útočníci sa zapájali do bránenia. Vďaka tomu pokryli celé ihrisko a sťažili Barcelone kombináciu. Na domácom ihrisku sú známi intenzívnou hrou s podporou hľadiska.

Keďže majú aj kvalitných ofenzívnych hráčov, proti Žiline sa očakáva odvážnejší štýl hry, aj keď chýba zranená opora Iker Muniaín a talentovaný útočník Iňaki Williams. Tím je po výhre 4:0 doma nad Barcelonou v pohode a bude sa snažiť dostať Žilinu pod tlak. Útočník Aritz Aduriz (34) dal Barcelone štyri z piatich gólov Bilbaa. V minulej sezóne bol obrovskou oporou, podľa štatistiky z marca dal z 92 gólov v lige až 37 hlavou.

Aduriz výborne spolupracuje s pravým krídlom Markelom Susaetom. Ľavý obranca Žiliny (Bojan Letić alebo Róbert Mazáň) ho musí ustrážiť, aby sa nedostával k centrom a ku kombináciám s Adurizom.

Stopér Aymeric Laporte je iba druhým Francúzom v histórii Athletica Bilbao. Podobne ako Bixente Lizarazu, neskôr opora Bayernu Mníchov, aj on má baskických predkov a môže nastúpiť aj na poste ľavého obrancu. Laporte je silný, pri rozohrávke elegantný, nerobí chyby. Athletic sa neustále snaží dostať loptu na súperovu polovicu, kde v prípade jej straty hneď aj začína brániť. Baskovia sa snažia obsadiť všetkých hráčov a dostať rozohrávajúceho hráča pod tlak.

Mladá obrana Žiliny s výnimkou vyspelého Škriniara robila zbytočné chyby pred vlastnou šestnástkou už proti ukrajinskej Poltave a takmer ich stáli postup. A Bilbao je omnoho kvalitnejší súper.

Hra, ktorá ľudí spája

Keď v roku 1901 nastúpil Athletic Bilbao proti miestnemu Bilbau FC, tímu so šiestimi Britmi v zostave, vyhral 3:2 a prebudil v divákoch záujem o novú hru. Tím hral najskôr v modro-bielych dresoch, údajne po vzore anglického Blackburnu Rovers.

Zmenilo sa to, keď baskický študent Juan Elorduy v roku 1909 trávil Vianoce v Londýne a kúpil pre klub sadu 25 nových dresov. Podľa vlajky Bilbaa vybral červeno-bielu kombináciu, len sa už dnes nevie, či do Bilbaa priniesol dresy, ktoré patrili Southamptonu alebo Sunderlandu. Aj prvými trénermi Bilbaa boli väčšinou Briti. Najslávnejší z nich bol Fred Pentland, ktorý v Španielsku ako prvý presadil kombinačný štýl futbalu.

Keď sa noviny The Independent nedávno pýtali jedného fanúšika Bilbaa na anglické korene klubu, odpovedal: „Áno, v začiatkoch tu hralo pár Angličanov. Ale nikdy ich nebolo tak veľa, aby sa o tom hovorilo.“

Presadenie nacionalizmu

Athletic Club sa stal symbolom baskického odporu voči Francovi. Ten klub prinútil k zmene názvu na španielske Atlético. V decembri 1976 pred začatím derby priniesli kapitáni Athletica a Realu Sociedad San Sebastian na ihrisko baskickú vlajku, zapichli ju do stredového kruhu a na štadióne pustili hymnu ETA „Eusko Gudariak“ (baskickí vojaci).

Klub staval na najlepších hráčoch z regiónu. Baskicko ich má veľa – za tamojšiu neoficiálnu reprezentáciu, ktorú tvoria hlavne najlepší hráči Athletica, Realu Sociedad a Eibaru, môžu nastúpiť viacerí hráči svetového formátu, vrátane Javiho Martíneza (Bayern Mníchov) či Fernanda Llorenteho (Juventus). Ak by ju uznali FIFA a UEFA, mohla by patriť k tým najlepším v Európe. Realita je taká, že hrá zvyčajne iba jeden neoficiálny duel ročne.

Athletic Club sa pri budovaní kádra spolieha na slávnu mládežnícku akadémiu Lezama a snaží sa nakupovať najväčšie opory menších miestnych klubov. Javiho Martíneza, dnes defenzívny štít Bayernu, kúpili v sedemnástich za šesť miliónov eur z Osasuny Pamplona, záložníka Manchestru United Andera Herreru priviedli zo Zaragozy za 7,5 milióna eur.

Keď v roku 1996 podpísali zmluvu s Josebom Exteberríom, talentovaným útočníkom Realu Sociedad, kluby takmer na dva roky prerušili oficiálne styky. Onedlho dal v San Sebastiane pri baskickom derby dva góly a fanúšikovia jeho bývalého klubu naňho vulgárne pokrikovali a hádzali fľaše.

Foto – TASR/AP
Oslavy v Bilbau po víťazstve nad Barcelonou. Foto – TASR/AP

Filozofia „la cantera“ síce dominovala, ale našlo sa aj niekoľko výnimiek. V minulej sezóne sa do kádra prvého mužstva presadil aj talentovaný 20-ročný útočník Iňaki Williams, narodený v Bilbau matke z Libérie a otcovi z Ghany. Dal gól proti Elche aj Barcelone a stal sa prvým úspešným strelcom čiernej pleti v 117-ročnej histórii klubu.

Iba štyri roky predtým v drese Bilbaa nastúpil obranca Jonas Ramalho, prvý černoch v dejinách. To je jasný dôkaz odmietania rasových predsudkov, informoval vtedy klub.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie