Denník N

Hral na juniorských MS: Zostup by pomohol slovenskému hokeju? Je to úplne uletený názor

Foto – archív Ondreja Rusnáka
Foto – archív Ondreja Rusnáka

Bývalý hokejista Ondrej Rusnák hral na prelome rokov 2008 a 2009 na prvých juniorských MS, ktoré vysielala STV. Slováci vtedy nečakane skončili na 4. mieste a z viacerých hráčov sa stali opory seniorskej reprezentácie.

Rusnák odohral pod trénerom Štefanom Mikešom dve sezóny v projekte centralizovanej prípravy juniorskej reprezentácie, ktorý mal pôvodne existovať dva až tri roky, ale napokon fungoval až jedenásť sezón.

V rozhovore, ktorý sme nahrávali pred prebiehajúcimi MS, sa dočítate:

  • v čom mu hokejovo pomohol projekt dvadsiatky;
  • prečo mnohí juniorskí reprezentanti skončili s hokejom;
  • prečo si nevie predstaviť, že v súvislosti s nomináciou mohla existovať korupcia;
  • za akých okolností budú fungovať regionálne akadémie;
  • ako si spomína na švédsky mládežnícky systém.

V projekte dvadsiatky ste odohrali prvé dve sezóny po jeho štarte. Prečo vznikol?

Pretože ročník 1987 sa len zázrakom zachránil v najvyššej kategórii. Zo šiestich zápasov vyhrali iba proti Bielorusku vysoko 9:0. Vďaka skóre a zhode okolností to stačilo na záchranu, hoci vtedy ešte vypadávali dva tímy z desiatich.

O tomto ročníku sa pritom hovorilo ako o jednom z tých lepších – v tíme boli napríklad Tomáš Záborský, Vladimír Mihálik či Tomáš Marcinko. Projekt vznikol najmä preto, aby sme nevypadli, a aj preto, že veľa mladých hráčov odchádzalo do zámoria. Keď sa potom stretli až pred majstrovstvami sveta, herný prejav a výsledky neboli dobré.

Boli opodstatnené obavy z toho, že nasledujúci ročník by sa už nemusel zachrániť?

Ročník 1988 sa na majstrovstvách sveta do 18 rokov taktiež zachraňoval v poslednom zápase, takže áno. Projekt vznikol ako nesystémové riešenie, ale myslím si, že to bolo lepšie než čakať, kým nejaký ročník naozaj vypadne.

Spomínam si, že keď bol môj ročník 1989 na osemnástkach, tak vypadli Česi. V tíme mali napríklad aj súčasnú hviezdu NHL Jakuba Voráčka. Udržať sa v tom období v elite nebolo také ľahké ako teraz, keď zostupuje iba jeden tím. Tento rok sa „vďaka“ pandémii ani nevypadáva.

Spomínam si, že časť laickej verejnosti v týchto rokoch tvrdila, že zostup by slovenskému hokeju prospel ako zdravý budíček.

Je to úplne uletený názor. Len čo sa raz vypadne,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS20 v hokeji

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie