Denník N

Premiérova škola bola otvorená len jeden deň. Majú sa školy pred Vianocami otvárať, keď pribúdajú nakazení?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa mohol z otvorenej školy pre svoje dcéry tešiť iba jeden deň. Základná škola BESST v Trnave, kam chodia aj jeho dcéry, bola otvorená len v pondelok, od utorka sa žiaci 5. až 9. ročníka učia znovu online. Škola tak zareagovala na skutočnosť, že testy troch učiteliek boli pozitívne na koronavírus.

Krátke trvanie vyučovania na tejto škole poukazuje na to, aké komplikované je rozbehnúť tradičné vyučovanie v čase, keď pandémia opäť naberá na sile. Zároveň aj preverilo pravidlá, ktoré sú pre situáciu nákazy v škole nastavené v semafore, ktorý vytvorilo ministerstvo školstva.

Škola najprv testovala v sobotu. Vtedy zachytili jednu infikovaná učiteľku v materskej škole a jednu na druhom stupni základnej školy. Pre istotu preto všetkých zamestnancov otestovali v pondelok ešte raz. Po druhom testovaní boli výsledky horšie – v materskej škole pribudla jedna pozitívna učiteľka, na druhom stupni dokonca ďalšie dve.

Bilancia: dve infikované učiteľky v škôlke a tri infikované na druhom stupni základnej školy. „Keďže tieto učiteľky boli s kolegyňami v druhostupniarskej zborovni, nechceli sme riskovať väčšie šírenie nákazy aj medzi žiakov,“ hovorí zriaďovateľ školy Roman Hirner. Do Vianoc sa tak školáci z 5. až 9. ročníka budú učiť online.

„Keby nebolo toto pretestovanie, tak by sme mali naozaj problém, beriem to tak, že nám to veľmi pomohlo,“ hovorí zriaďovateľ Hirner.

Aké z toho máme poučenie? Pretestovanie nestačí

Okrem súkromnej trnavskej školy sa testovalo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie