Denník N

Na opis vrážd žien stále používame škodlivé eufemizmy

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Vplyv známej knihy na normalizáciu násilia pri sexe je taký silný, že v žargóne medzi istými právnikmi sa zaužíval termín „obhajoba 50 odtieňmi sivej“.

V novinách o jej smrti písali, ako o dôsledku „drsného (ale konsenzuálneho) sexu, ktorý dopadol zle“. To mohlo pôsobiť ako bizarná nehoda alebo nešťastná náhoda.

Stalo sa pritom nasledovné: presne pred dvomi rokmi si britská turistka Grace Millaneová počas pobytu na Novom Zélande dohodla cez Tinder rande s miestnym mužom. Potom ju už nikto nevidel živú. Jej telo našli natlačené do kufra pohodeného kdesi v lese.

Na súdnom procese sa ukázalo, že muž, ktorého meno sa na rozdiel od jeho obete nemôže podľa novozélandskych zákonov zverejniť, po tom, čo Grace pri sexe uškrtil, pozeral násilné porno a Grace si fotil. Na jeho internetovom prehliadači polícia našla okrem spomínaného porna aj to, že hľadal informácie, ako sa zbaviť tela.

Žalobca priviedol na súd niekoľko žien, s ktorými sa páchateľ tiež zoznámil na Tindri. Opisovali, že vyhľadával sadomasochistické praktiky.

Obhajoba argumentovala tým, že obeť tiež takýto sex obľubovala (problém je, že Grace už to nemohla ani potvrdiť, ani vyvrátiť) a v jej tele našli vyššiu hladinu alkoholu. Bola to teda podľa nej nehoda, určite nie vražda, ako tvrdila žaloba. To, že páchateľ namiesto toho, aby sa Grace snažil pomôcť a zavolal sanitku, spanikáril a pohodil ju v lese ako smeti, je síce poľutovaniahodné a aj vo viacerých ohľadoch trestné, ale nie je to vražda, vraveli obhajcovia.

Niektoré noviny medzitým uvádzali intímne detaily zo života Grace a opakovali v titulkoch slová ako drsný sex.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie