Denník N

Vianočná guľa nie vždy guľatá

Foto - Lukáš Moravský
Foto – Lukáš Moravský

Francúzsky kľúč, pozlátená fľaška z alkoholu alebo guľa plná tabletiek. Umelci vidia vianočné zvyky s nadhľadom.

Vianočné dekorácie sa nám väčšinou akosi automaticky spájajú s podobou klasickej sklenenej gule, aj keď tie pôvodné boli robené napríklad z papiera, orechov či dreva. Výroba sklenených vianočných dekorácií má na Slovensku dlhoročnú tradíciu, v ktorej aj v súčasnosti pokračuje výrobný program známeho družstva Okrasa v Čadci. Špecializujú sa v ňom hlavne na ručnú výrobu sklenených ozdôb už viac ako šesťdesiat rokov. Zažitú predstavu o tomto symbole Vianoc rúca kolekcia autorských unikátnych vianočných ozdôb zo zbierky Slovenského múzea dizajnu.

Pod jedličkou

Ozdoby sa do múzea dostali vďaka sklárskemu výtvarníkovi a dizajnérovi Patrikovi Illovi a jeho výstavnému projektu Pod jedličkou. Výstava sa pravidelne usporadúva už od roku 2012 v bratislavskej galérii Nova a predstavuje individuálne poňatie týchto dekoratívnych predmetov súčasnými dizajnérmi a umelcami. Autori musia splniť len jednu podmienku – ozdoba nemôže byť väčšia ako 20 centimetrov, ale inak v kreatívnom procese nemajú limity. Výsledné ozdoby sa tak stávajú často experimentálnymi objektmi, svojsky tematizujúcimi vianočné zvyky, alebo môžu byť vnímané ako osobný autorský komentár týchto obľúbených sviatkov.

Soľ nad zlato a francúzsky kľúč na stromčeku

V zbierke múzea sa nachádzajú netradičné ozdoby, ktoré ironickým spracovaním komentujú problematiku konzumu, ktorý sa posledné roky spája s obdobím Vianoc. Patrí medzi ne napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Múzeum dizajnu

Kultúra

Teraz najčítanejšie