Denník N

Čo sme hľadali na Googli v roku 2020: EduPage, Matovič, šitie rúšok, kváskovanie či otázku „kedy sa otvoria školy“

V Nitrianskej Blatnici šili na jar rúška z dvoch vrstiev bavlny. Zohnať ju v prvých dňoch pandémie bol problém. Foto N - Tomáš Benedikovič
V Nitrianskej Blatnici šili na jar rúška z dvoch vrstiev bavlny. Zohnať ju v prvých dňoch pandémie bol problém. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vyhľadávač Google zverejnil, ako sa zmenili frázy, ktoré Slováci a Slovenky vyhľadávali v tomto roku v porovnaní s rokom 2019. Gotta nahradil portál EduPage, Čaputovú premiér Matovič.

Vyhľadávač Google každý rok zverejňuje trendy vo vyhľadávaní za posledný rok, teda zoznamy založené na hľadaných výrazoch, ktoré boli v tomto roku oproti minulému roku najnavštevovanejšie.

A je to zaujímavý pohľad – do veľkej miery poznačený pandémiou koronavírusu a jeho kľúčovými aktérmi.

Keď Gotta vystrieda EduPage

V roku 2019 bol hlavným trendom medzi užívateľmi Googlu český spevák Karel Gott, ktorý zomrel vlani v októbri, nasledovaný majstrovstvami sveta v hokeji, ktoré sa konali v máji v Bratislave a Košiciach.

Tento rok v oveľa častejšej miere zadávali užívatelia na Slovensku do vyhľadávača slovo „EduPage“, teda informačný systém pre školy. Rodičia ho začali oveľa intenzívnejšie využívať po zatvorení škôl. Na druhom mieste skončila fráza „koronavírus Slovensko“, na treťom „Bezkriedy“, teda portál na domácu výučbu.

Trendy roka 2020 Trendy roka 2019
1. EduPage 1. Karel Gott
2. Koronavírus Slovensko 2. Majstrovstvá sveta v hokeji
3. Bezkriedy 3. Prezidentské voľby
4. Voľby USA 4. Tour de France
5. Výsledky volieb 2020 5. Žihadielko

Zaujímavé je, ako sa menilo vyhľadávanie v čase: o portál EduPage bol najväčší záujem na jar a opäť na jeseň, čísla viditeľne rástli napríklad počas prvého lockdownu na začiatku prvej vlny pandémie.

Čísla v grafe nepredstavujú absolútny počet vyhľadávaní, vyjadrujú relatívny záujem vzhľadom na najvyšší bod v grafe v uplynulom roku. Hodnota 100 teda predstavuje najvyššiu popularitu príslušného výrazu počas roka. Fráza „EduPage“ ju dosiahla v týždni medzi 25. a 31. októbrom. Od pondelka 26. októbra prešli stredné školy a druhý stupeň opäť na dištančné štúdium. Koronavírus nás zase viac zaujímal na jar.

Google zverejnil aj ďalšie rebríčky, napríklad s trendmi vo vyhľadávaní slovenských a svetových osobností. Prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá vlani vyhrala prezidentské voľby, tento rok nahradil premiér Igor Matovič (OĽaNO), speváčku Nicki Minaj zasa víťaz amerických prezidentských volieb Joe Biden. Na treťom mieste sa medzi zahraničnými osobnosťami umiestnil taliansky spevák Drupi, populárny v Československu najmä začiatkom osemdesiatych rokov.

Slováci a Slovenky 2020 Slováci a Slovenky 2019
1. Igor Matovič 1. Zuzana Čaputová
2. Otto Weiter 2. Anton Hrnko
3. Barbora Piešová 3. Attila Végh
4. Boris Kollár 4. Petra Vlhová
5. Juraj Rizman 5. Štefan Harabin

 

Zahraničné osobnosti 2020 Zahraničné osobnosti 2019
1. Joe Biden 1. Nicki Minaj
2. Donald Trump 2. Lady Gaga
3. Drupi 3. Ivana Gottová
4. Monika Bagárová 4. Bradley Cooper
5. Kim Čong-un 5. Billie Eilish

Rúško a kvások

Pandémia poznačuje aj vyhľadávanie fráz začínajúcich sa na „ako“, „kedy“ alebo „čo“? V prvej kategórii bolo trendom spojenie „ako ušiť rúško“, na treťom mieste skončilo zase „ako založiť kvások“. Vlani dominovalo vyhľadávanie toho, ako voliť v prezidentských voľbách či v eurovoľbách.

O rúška sme sa najviac zaujímali v týždni od 15. do 21. marca, keď sa pandémia začínala a rýchlo sa vypredali, potom záujem o ich šitie výrazne upadol.

Vyhľadávanie s „ako“ 2020 Vyhľadávanie s „ako“ 2019
1. Ako ušiť rúško 1. Ako voliť v eurovoľbách
2. Ako voliť 2. Ako voliť v prezidentských voľbách
3. Ako založiť kvások 3. Ako pribrať
4. Ako vybrať kliešťa 4. Ako schudnúť z brucha
5. Ako sa prejavuje koronavírus 5. Ako znížiť tlak

Pri frázach začínajúcich sa na „kedy“ dominuje otázka „kedy otvoria školy“. Pri otázke „čo“ sa do rebríčka dostali aj dve slová, ktoré sme vlani nemuseli používať takmer vôbec – lockdown a kurzarbeit.

Vyhľadávanie s „kedy“ 2020 Vyhľadávanie s „čo“ 2020
1. Kedy sa otvoria školy 1. Čo na večeru
2. Kedy sa mení čas 2. Čo na obed
3. Kedy sa otvoria hranice 3. Čo je to lockdown
4. Kedy je Halloween 4. Čo s čím sadiť tabuľka
5. Kedy sa otvoria kaderníctva 5. Čo je to kurzarbeit

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Google

Igor Matovič

Koronavírus

    Médiá

    Rok 2020

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie