Denník N

Asi by som mnohých sklamal, keby som sa vzdal bez boja, reaguje riaditeľ SND na audit ministerstva

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Odmeny a zvyšovanie miezd nad rámec rozpočtu, dvojité vyplácanie zamestnancov. To sú hlavné zistenia z auditu, ktorý urobilo ministerstvo kultúry v SND. Audit sa týka obdobia od januára 2018 do júna 2020. Za ten čas divadlo riadili traja generálni riaditelia. PETER KOVÁČ bol dočasne poverený vedením od januára 2020. Stretli sme sa v utorok, po zrušení dvoch predstavení v činohre pre covid. Práve podpísal rozhodnutie o zastavení skúšobného a hracieho procesu od najbližšieho pondelka. To sa ešte môže zmeniť, ale v divadle sú na to pripravení: „Od jari stále improvizujeme, inak to nejde, lebo všetko sa neustále mení.“

V rozhovore hovorí o tom,

  • prečo sa rozhodol kandidovať v novom konkurze na generálneho riaditeľa SND;
  • prečo v tomto roku zdvihol platy a vyplatil odmeny;
  • aké systémové zmeny by divadlo nevyhnutne potrebovalo;
  • prečo nepodpísal za SND kontrakt s ministerstvom na budúci rok.

Keď sme sa rozprávali ešte počas prvej vlny pandémie, tvrdili ste, že si viete predstaviť kandidatúru na post generálneho riaditeľa SND len za istých okolností. Teraz je pár dní pred konkurzom, už môžete byť konkrétny?

Mal som svoje vlastné vnútorné kritériá. Tým najdôležitejším bolo, že keby som nevnímal istú podporu zvnútra divadla, vôbec by nemalo zmysel do toho ísť. Mám pocit, že istá nezanedbateľná časť divadla za mnou stojí. Asi by som sklamal mnohých kolegov, keby som sa vzdal bez boja.

Toto divadlo by si už zaslúžilo jedno normálne päťročné obdobie s jedným riaditeľom. Marián Chudovský ho síce viedol šesť rokov, ale ani on nemohol dokončiť celé svoje funkčné obdobie. Je zvláštne, že odkedy sa divadlo presťahovalo do tejto novostavby, ani jeden riaditeľ nedokončil riadne svoj mandát. To sa odzrkadľuje na všetkom, nie je to normálny stav.

Slovenská filharmónia alebo Slovenská národná galéria majú dlhodobo stabilné vedenie. V čom je problém SND?

Aj sám sa pýtam, či je to systémová vec alebo všetci, ktorí si sadnú na túto stoličku, v niečom zlyhávajú. Preto hovorím, a nemyslím to osobne, že toto divadlo si zaslúži jedno pokojné súvislé obdobie s jedným riaditeľom a jeho tímom. Bez toho, aby tu bola nejaká kontinuita, SND bude stále pôsobiť roztriešteným dojmom. Navonok aj dovnútra.

Audit ukazuje za vlaňajšok prečerpanie rozpočtu o 2,7 milióna. Ako to vzniklo?

Nastúpil som začiatkom januára 2020 po tom, ako som pár mesiacov viedol činohru. Predtým som pol druha roka v divadle nepracoval, a keď som sa vrátil, mal som pocit, že som prišiel do trochu iného divadla. V činohre boli napäté vzťahy, jednou z príčin bol zlý,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie