Denník N

Bude polnočná? Môžem ísť na Silvestra na chatu? Môže prísť na sviatky rodina z Česka? (otázky a odpovede)

Foto – TASR/František Iván
Foto – TASR/František Iván

Nové opatrenia nabehnú vo viacerých vlnách. Začnú platiť od piatka, keď sa zatvoria terasy reštaurácií. Denník N pripravil otázky a odpovede k novým opatreniam.

Môžem ísť na vianočnú omšu? Budú kostoly ďalej otvorené?

Áno. Kostoly zostanú otvorené aj počas vianočných sviatkov a aj po nich, rovnako ako dnes. Nové opatrenia sa tak fungovania kostolov nedotknú. Hlavný hygienik cirkevné autority upozorní na potrebu spraviť opatrenia, aby sa v kostoloch netlačili ľudia a dodržiavali sa povolené kapacity. Ján Mikas povedal, že farnosti môžu zvážiť zorganizovanie viacerých bohoslužieb, aby sa nestretávalo naraz tak veľa ľudí. Momentálne je povolené obsadiť polovičnú kapacitu kostolov a ľudia sú povinní dodržiavať rozostupy.

Kedy sa otvoria školy?

Od 21. decembra sa minimálne na tri týždne zatvoria školy vrátane prvého stupňa a materských škôlok. V ideálnom prípade sa otvoria opäť 11. januára, ak bude priaznivá epidemiologická situácia. Vláda zatiaľ nezverejnila, aké kritériá bude potrebné splniť, zrejmé je však to, že sa už bude posudzovať situácia regionálne a nie celoplošne. Kritériá spoznáme po zverejnení covidového semafora, ktorý má predstaviť minister zdravotníctva. Premiér ho sľúbil do Vianoc.

Ak okres splní podmienky, škola sa otvorí, a to bez toho, aby sa museli žiaci testovať. Budú sa testovať len zamestnanci. V rizikových okresoch bude platiť, že sa smú otvoriť len triedy, kde budú žiaci pretestovaní.

Budú chodiť do školy aj žiaci druhého stupňa a stredoškoláci? 

Ak bude situácia v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie