Denník N

Nikdy som deti nechcela a môj názor sa s vekom nemení, hovorí bývalá modelka a autorka vegánskych kuchárskych kníh

Nikoleta Kováčová. Foto - Jana Benešová
Nikoleta Kováčová. Foto – Jana Benešová

Nikoleta Kováčová prešla na vegánstvo počas modelingovej kariéry v Indii. Odvtedy sa k živočíšnej strave nevrátila. O výhodách vegánstva píše na sociálnych sieťach aj v kuchárskych knihách.

V rozhovore hovorí o tom:

  • prečo svoje knihy vydala bez veľkého vydavateľstva,
  • ako počas modelingovej kariéry bojovala so stresom,
  • ako treba začať s vegánstvom,
  • prečo ako 18-ročná vystúpila z cirkvi,
  • kedy sa rozhodla, že nechce deti.

Po necelom roku ste vydali druhú kuchárku s vegánskymi receptmi Slovegán 2. Máte tak veľa receptov na slovenské jedlá bez mäsa?

Áno, mám. Druhá kuchárka obsahuje recepty, ktoré sa do prvej kuchárky nezmestili. Keďže mala veľký úspech, rozhodla som sa, že vydám ďalšiu kuchárku a pridám tam recepty, na ktoré som si predtým netrúfla. Stále mám niekoľko receptov, ktoré si svoje miesto v mojich kuchárkach zatiaľ nenašli. Chcela som totiž dodržať to, že obe kuchárky obsahujú 78 receptov.

Takže chcete vydať aj tretiu knihu receptov? 

Určite raz, ale povedala som si, že nie budúci rok. Tieto dva roky, počas ktorých som žila v tempe knižného biznisu, boli neskutočne stresujúce a náročné – mentálne aj vzťahovo. Potrebujem nabrať silu, a keď budem pripravená, bude aj pokračovanie.

Na ktoré recepty ste si pri prvom Slovegáne netrúfli? 

Na vegánsky tatarák so žĺtkom, ktorý sa rozteká. Volám ho molekulárny žĺtok, pretože ide o inšpiráciu z molekulárnej kuchyne. V prvej kuchárke som experimentovala s inými druhmi vajíčka – vajíčko na tvrdo či volské oko. V druhej som sa odvážila skúsiť ďalšiu jeho formu. Trvalo mi mesiac, kým sa mi roztekajúci žĺtok podaril.

Po prvej kuchárke sa objavilo viacero nenávistných komentárov, kde sa mnohí pohoršovali nad tým, že tradičné bryndzové halušky predsa nemôžu byť bez bryndze či slaniny. Niektorí diskutéri dokonca odkazovali na stránku Zomri, že ste vhodná adeptka na ďalšie vtipy. Zamrzelo vás to? 

Určite nie, ja som si za tie roky na takéto komentáre zvykla. Niektorí sú na internete veľmi nepríjemní a netolerantní. Snažím sa to brať s nadhľadom a humorom, a tak na nich aj reagujem. Je zbytočné sa nad tým trápiť, sú to ich názory a problémy, nie moje.

Dostávali ste podobné komentáre aj po druhej kuchárke?

Vždy sú nejaké nepríjemné reakcie, ale diskusie už veľmi nečítam, nemám na to čas. Keď však narazím na nejakú veľmi útočnú reakciu, snažím sa na ňu reagovať a vysvetľovať, pretože ide väčšinou o nepochopenie.

Ako vlastne vznikajú vegánske recepty nevegánskeho slovenského jedla? Ako dlho trvá, kým recept vymyslíte a zrealizujete do finálnej podoby?

Pri oboch kuchárkach som vychádzala zo zoznamu receptov, ktoré sa mi viažu k detstvu, a teda som sa inšpirovala kuchyňou mojej mamy a babky. Chcela som, aby moje recepty ľudí takisto vrátili do detstva, aby u nich vyvolali spomienky a emócie.

Každý recept v jeho vegánskej forme som si musela odskúšať v priemere trikrát. Niektoré komplikovanejšie recepty, ako piškótová roláda alebo roztekajúci sa žĺtok, som testovala asi týždeň. Jednoduchšie, napríklad kysnuté cesto, ktoré som robila už mnohokrát, mi šlo prirodzene rýchlejšie.

Bol nejaký recept, pri ktorom ste sa vzdali jeho nevegánskej podoby? 

Nie, ale takmer som sa vzdala piškótovej rolády. Už samo osebe je náročné rolovať cesto, s vegánskym cestom je to o to ťažšie. Musela som vychytať techniku a skúšať to dookola.

Ako ste to napokon vymysleli? 

Do cesta nejde mlieko, ale sójový jogurt. Dôležité je, aby sa cesto neprepieklo a bolo upečené na minútu presne. Potom sa dá krásne rolovať.

V jednom rozhovore ste uviedli, že pečenie s vajíčkami je pozostatok minulosti, keď každá rodina na dvore chovala sliepky a bolo treba vajíčka nejako zužitkovať. Ako sa však dá upiecť napríklad bábovka alebo krémeš bez vajec?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Gastro a jedlo

Knihy

Rozhovory

Vzťahy

Životy žien

Kultúra, Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie