Denník N

Pätina Slovákov verí, že vakcínou ich očipujú. Už včera bolo neskoro na kampaň, vraví analytik Milo

Takmer dve tretiny Slovákov sa nechcú dať zaočkovať proti covidu-19. Vyplýva to z prieskumu Globsec Trends 2020. Ochota zaočkovať sa výrazne stúpa medzi ľuďmi, ktorí dôverujú štátu. Spomedzi nich by sa dalo zaočkovať 57 percent respondentov.

„Tí, ktorí veria štátnym autoritám, sú ochotnejší dať sa aj zaočkovať,“ povedala Miroslava Sawiris z Globsecu počas tlačovej konferencie, na ktorej predstavili výsledky prieskumu. Čísla podľa nej ukazujú, že dôvera medzi vládou a verejnosťou je veľmi dôležitá – obzvlášť v čase krízy.

V čase, keď Slovensko eviduje najvyššie počty potvrdených prípadov covidu-19 od začiatku pandémie, nie sú pozitívne ani ďalšie zistenia prieskumu. Tie sa týkajú konšpiračných teórií. Tomu, že covid-19 nie je skutočný a slúži na manipuláciu obyvateľstva, verí 39 percent respondentov.

Väčšiu dôveru v túto teóriu majú iba v Srbsku a Čiernej Hore (43 %). Globsec robil prieskum v deviatich štátoch strednej Európy a Balkánu.

Populárne konšpirácie

Práve na Balkáne sú podľa prieskumu konšpiračné teórie o covide najpopulárnejšie. Spomedzi V4 je na tom najhoršie Slovensko. 36 percent ľudí verí aj tomu, že skutočné čísla potvrdených prípadov sú nižšie ako tie oficiálne, pätina opýtaných si myslí, že cieľom vakcinácie je implantovať ľuďom čipy.

To, že obyvatelia Slovenska sú náchylní veriť konšpiráciám, sa v prieskumoch ukazuje pravidelne, vraví pre Denník N analytik Globsecu Daniel Milo. „Aj tento potvrdil smutné prvenstvo Slovenska minimálne vo V4 z hľadiska konšpirácií o covide-19. V priemere 31 percent obyvateľov Slovenska dôveruje rôznym konšpiračným teóriám, ktoré súvisia s covidom.“

„Ak človek verí jednej, je väčšia šanca, že uverí aj ďalšej. Platí aj pri teóriách, kde sú priamym dôsledkom ujmy na živote alebo na zdraví,“ vysvetľuje.

Téma pandémie podľa neho žije aj na dezinformačnej scéne, novinkou je, že konšpirácie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Globsec

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie