Denník N

Vysvetľujeme: Kedy vás zaočkujú a ako je možné, že vakcína bude bezpečná? 

Ilustračné foto – Unsplash/CC/Daniel Schludi
Ilustračné foto – Unsplash/CC/Daniel Schludi

Vysvetľujeme je newsletter Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybrali a vysvetlili Tomáš Čorej a Ester Viktória Ziffová

Svetlo na konci tunela

„Ak to môžem mať ja ako 90-ročná, potom to môžete mať aj vy,“ povedala britská seniorka Margaret Keenanová podľa BBC. Tento týždeň dostala ako prvá na svete vakcínu proti koronavírusu od spoločností Pfizer a BioNTech.

Spojené kráľovstvo je prvou západnou krajinou, ktorá začína s rozsiahlym očkovaním svojej populácie. Odborníci medzitým vakcináciu prirovnávajú k „svetlu na konci tunela“ a označujú ju za jediný spôsob, ako ukončiť pandémiu.

Na očkovanie sa pripravuje aj Slovensko. Vieme, kedy by mali prísť prvé vakcíny aj kedy by sa mala zaočkovať väčšina populácie.

Vakcína proti koronavírusu sa k ľuďom dostáva rekordne rýchlo – celý proces trval iba desať mesiacov. Ako je potom možné, že očkovanie bude bezpečné? A ako naň reagujú slovenskí politici či verejnosť?

Dva kľúčové problémy. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) ešte pred mesiacom tvrdil, že vakcíny proti koronavírusu budú zadarmo a očkovanie nebude povinné.

Podľa jeho pôvodného plánu sa malo očkovať už v polovici decembra tohto roka. V utorok však v relácii Rádia Expres povedal, že vakcína proti covidu bude najskôr až

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vysvetľujeme

Slovensko

Teraz najčítanejšie