Denník N

Nedostatočné, kozmetické, kompromisné. Ako hodnotia nové opatrenia lekári, odborníci a politici (anketa)

Denník N oslovil odborníkov, lekárov aj politikov a pýtal sa ich na názor na nové opatrenia.

Predseda vlády, minister zdravotníctva a hlavný hygienik v stredu ohlásili, že sa od piatka 11. decembra zatvárajú terasy reštaurácií, od 14. decembra bude na lyžovačku či do hotela potrebný negatívny test nie starší ako 72 hodín. Od 21. decembra sa minimálne na tri týždne zatvárajú školy a obchody, ktoré neponúkajú základný sortiment.

Viacerým odborníkom a politikom sme v tejto súvislosti položili nasledujúce otázky:

  1. Ako hodnotíte nové opatrenia?
  2. Aký môžu mať efekt?

Zuzana Krištúfková,
epidemiologička, členka konzília odborníkov

Vo väčšine nemocníc je situácia už teraz kritická. Vzhľadom na veľmi nepriaznivý vývoj epidemiologickej situácie na Slovensku považujem za potrebné prijať prísnejšie opatrenia.

Peter Visolajský, 
lekár, člen ústredného krízového štábu

Včera prijaté opatrenia, ktoré majú zabezpečiť zlepšenie epidemiologickej situácie na Slovensku, hodnotím ako nedostatočné a obávam sa, že svoj cieľ nesplnia dostatočne. V tejto vážnej epidemiologickej situácii pomôže len významné obmedzenie mobility obyvateľstva a významné zníženie sociálnych interakcií.

Laicky povedané, ide o to, aby sa ľudia nestretávali a obmedzili svoje kontakty len na najbližších. Ako druhé účinné riešenie sa ukázalo opakované pretestovanie celých najviac zasiahnutých regiónov, s prísnou karanténou

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Jana Bendova je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie