Denník N

Jaroslav Naď: Je to celé neférovo personifikované proti Igorovi

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) hovorí, že Matovičova vláda nemá žiadne kauzy a pokles popularity OĽaNO je iba výsledkom covidu.

V rozhovore sa dočítate:

  • kto podľa ministra môže za spory ohľadom riešenia koronakrízy;
  • či myslí Igor Matovič hrozbu odchodu z postu premiéra vážne;
  • koľko vojakov a ľudí z ministerstva obrany sa už nakazilo covidom;
  • čo sa dialo vo Vojenskom spravodajstve

Referendum o predčasných voľbách chce podľa prieskumov Focusu 53 percent ľudí a preferencie OĽaNO klesli od volieb z 25 na 14 percent. Čo na to hovoríte a čím si to vysvetľujete?

Tých 14 percent je viac, než sme mali pred voľbami, a OĽaNO malo nakoniec vo voľbách vždy viac, ako ukazovali prieskumy. Uvedomujem si však klesajúci trend, a ten jednoznačne súvisí s covidom a so situáciou, v ktorej sú obyvatelia. Hnutie ani vláda nemali žiadnu veľkú kauzu, ktorá by mohla mať vplyv na preferencie, a jediné, čo vnímajú ľudia negatívne, je situácia ohľadne covidu. Keďže má OĽaNO predsedu vlády a ministra zdravotníctva, schytáva to najviac. Verím, že keď pominie covid, pominie aj negatívny trend.

Referendum o vašom konci chce viac než 50 percent ľudí.

Áno, je to nadpolovičná väčšina tých, čo sa vyjadrili. Pamätám si, keď posledné referendum o predčasných voľbách spustil Robert Fico. Na začiatku boli vyššie čísla tých, čo boli za, a nakoniec prišlo možno 25 percent. Nemám z referenda žiaden strach.

Rešpektovali by ste výsledok, pokiaľ by prišlo dosť ľudí a boli za predčasné voľby?

Nemôžem hovoriť za poslancov, ale ja osobne by som to rešpektoval. Išlo by o veľký počet ľudí. Osobne si nemyslím, že sa niečo také stane.

Prečo?

Ľudia si uvedomujú, že alternatívou voči súčasnej vláde je vláda ľudí, ktorí majú zásadné problémy so zákonom, išlo o vládu s prepojením na mafiánov, ktorá zneužívala tajné služby a políciu.

Aký podiel na poklese preferencií má OĽaNO a premiér Matovič?

Veď hovorím, že máme premiéra a ministra zdravotníctva či obrany, ktorí boli veľmi viditeľní. A to má reflexiu v našich preferenciách, hoci nikto z nás neurobil žiaden prešľap. Nemôže to mať iný dôvod ako covid a to, že sú z tejto témy ľudia už naozaj unavení.

Nie je to tým, že tému covidu nezvládate – a to aj komunikačne? Nie je to tým, že najprv opatrenia ohlásite, potom ich zrušíte, nemáte jasný plán a popri tom ešte vediete vnútrokoaličnú vojnu?

Samozrejme, že čiastočne ide o komunikáciu. Ale vaša otázka nie je úplne presná. Bolo tu schválených už niekoľko plánov na všetkých možných úrovniach. Situácia sa vyvíja. Videl som v televízii, ako jeden Slovák žijúci v Rakúsku hovoril o tom, ako je to v Rakúsku úplne rovnako. A je to tak všade, situácia sa mení vo všetkých krajinách, a tie na to reagujú zo dňa na deň. Každý návrh musí prejsť cez tri úrovne – pandemickú komisiu, ústredný krízový štáb a vládu. Vedel by o tom rozprávať Braňo Gröhling, ktorého návrh na otvorenie škôl neprešiel ani jednou z týchto úrovní. Je jednoduché hovoriť, že to nefunguje dobre, ale rovnaké problémy majú vlády po celom svete.

A vy k tomu všetkému vediete vnútrokoaličné spory.

Dnes (streda – pozn. red) bol schválený štátny rozpočet a zmeny ústavy a prešli úplne parádne. V koalícii to funguje vo všetkých témach s výnimkou opatrení súvisiacich s covidom. A pri nich je to tak, že tri strany hlasujú v drvivej väčšine prípadov spolu a jediný, kto je proti, je Richard Sulík. To je, ako keď človek jazdí po diaľnici v protismere a čuduje sa, že všetci idú v protismere.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Je v poriadku obviňovať koaličného partnera zo smrti desiatok či stoviek ľudí a z bodnutia hrdzavou dýkou za to, že má odlišný názor?

Igor Matovič to povedal len verejne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jaroslav Naď

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie