Denník N

Policajti zatvárajú ľudí v neoficiálnych klietkach a celách. Sú nelegálne, tvrdí Dubovcová

Neoficiálna cela v Podunajský Biskupiciach na obrazovke policajných kamier. Foto N - Vladimír Šimíček
Neoficiálna cela v Podunajský Biskupiciach na obrazovke policajných kamier. Foto N – Vladimír Šimíček

Ombudsmanka Jana Dubovcová tvrdo kritizuje existenciu takzvaných vyhradených miestností na policajných staniciach. Policajti hovoria, že ich používajú tam, kde nemajú klasické cely policajného zaistenia. Potrebujú ich vraj aj preto, lebo u nás nemáme záchytky.

Policajná stanica v bratislavskej časti Podunajské Biskupice leží v nenápadnej uličke. Budova je zvonka vynovená, no po vstupe pôsobí chladnejšie. Zrejme tak, ako by policajná stanica pôsobiť mala.

Za malou chodbou sa nachádza miestnosť s telefónmi, monitormi a nepretržitou službou. Oproti nej sa nachádza ďalší neveľký priestor. Väčšinu času zamknutý a s veľmi strohým vybavením. Biele, časom už trochu zašpinené steny, nepohodlná lavica, v hornom rohu kamera. Nejde o klasickú policajnú celu, no policajti sem čas od času zatknutých podozrivých zatvoria.

Neoficiálne cely, v policajnom jazyku „určené priestory na dočasné umiestnenie osôb obmedzených na osobnej slobode“, sa podľa vedenia policajného zboru nachádzajú na útvaroch, kde klasickú celu policajného zaistenia nemajú.

Ombudsmanka Jana Dubovcová ich považuje za nelegálne a policajtov vo štvrtok za ich existenciu tvrdo kritizovala. Navyše zistila, že existujú aj tam, kde cely policajného zaistenia sú, ako príklad uviedla policajnú stanicu v Lučenci.

Vyhradená miestnosť na policajnej stanici. Foto N - Vladimír Šimíček
Vyhradená miestnosť na policajnej stanici. Foto N – Vladimír Šimíček

Dubovcová: Podmienky sú dehonestujúce

Ombudsmanka a jej osem právnikov ešte vlani na jeseň kontrolovali devätnásť policajných staníc vo všetkých slovenských krajoch. Podľa jej správy polícia na obmedzenie osobnej slobody zadržaných a zatknutých nepoužíva len cely policajného zaistenia, ktoré definuje zákon, ale aj neoficiálne priestory, ktoré žiadny zákon nespomína.

„Podľa svojej úvahy a potreby do nich dočasne umiestňuje predvedené fyzické osoby na čas, ktorý si sama určí, a bez vystavenia dokumentácie,“ píše vo svojom stanovisku. Priestory na niektorých útvaroch vyzerali ako klietky.

Dubovcová tvrdí, že podmienky v týchto celách sú dehonestujúce. Nie je v nich žiadna posteľ, toaleta alebo umývadlo, v niektorých „klietkach“ neboli ani stoličky. „Tieto priestory nespĺňajú podmienky, aké by cela policajného zaistenia mala mať. No podstatné je, že keďže ich zákon nepozná, nemajú tam ani čo hľadať.“

Ombudsmanka povedala, že ministerstvo vnútra požiadala, aby tieto cely zrušili, oni to odmietli. Preto sa obracia na poslancov.

Niektoré vyhradené priestory vyzerajú ako klietky. Foto - Verejná ochrankyňa práv
Niektoré vyhradené priestory vyzerajú ako klietky. Foto – Verejná ochrankyňa práv

Policajti: Musíme ich mať

Policajné prezídium tieto miestnosti obhajuje. Vo svojom stanovisku hovorí, že takzvané určené priestory upravujú vnútorné predpisy policajného zboru, nejde podľa neho o nič nezákonné.

„V prvom rade treba prihliadať na bezpečnosť príslušníkov policajného zboru, ako aj iných osôb, ktoré sa môžu z právneho dôvodu nachádzať na útvare,“ vysvetľuje polícia, prečo sú takéto miestnosti nevyhnutné. „Prihliadať treba aj na bezpečnosť osoby, napríklad ak je agresívna alebo pod vplyvom alkoholu, ktorej osobná sloboda je obmedzená.“

Policajné prezídium tvrdí, že predvedených či zadržaných v neoficiálnych celách nechávajú len nevyhnutne potrebný čas. Vždy vraj pri tom dodržujú zákonné predpisy o tom, na ako dlho môžu človeka na policajný útvar predviesť.

„Samozrejme, nie je dotknuté právo na kontaktovanie sa s právnym zástupcom alebo lekárom,“ dopĺňa prezídium svoje stanovisko. V Podunajských Biskupiciach mali zatknutí na požiadanie prístup aj k toaletám či umývadlu.

Postele v neoficiálnych celách chýbajú. Foto N - Vladimír Šimíček
Postele v neoficiálnych celách chýbajú. Foto N – Vladimír Šimíček

Cely kontroloval výbor proti mučeniu

Neoficiálne slovenské policajné stanice pred dvomi rokmi kontroloval aj európsky výbor na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu. Aj jeho ľudia si slovenské neoficiálne cely všimli.

„Vo viacerých z navštívených policajných staníc sa nachádzali menšie detenčné priestory,“ napísali vo svojej správe. „V niektorých z nich sa nachádzal oddelený priestor pripomínajúci klietku, iné zasa mali malé miestnosti, niekedy bez okien, vybavené iba jednou alebo dvoma stoličkami pripevnenými o podlahu, alebo s malou lavicou.“

Miestnosti podľa výboru nemali zväčša viac ako štyri metre štvorcové, tie pripománajúce klietku dokonca ešte o polovicu menej. Výbor vtedy zistil, že policajti niekedy nechávali zadržaných v týchto priestoroch aj cez noc.

Vedenie policajného zboru priznáva, že práve tento fakt európski kontrolóri kritizovali, voči samotnej existencii vyhraných miestností však nenamietali. Polícia preto na odporúčanie výboru na zabránenie mučeniu zaviedla pravidlo, že zatknutých v neoficiálnych celách nenechávajú cez noc a umiestňujú ich tam len na nevyhnutne potrebný čas.

Policajtom chýbajú záchytky

Marianna Paulíková z oddelenie komunikácie policajného prezídia potvrdila, že niektorých zatknutých vo vyhradených priestoroch pripútavajú ku kovovým madlám. „Pripútanie o vhodné predmety sa deje len v nevyhnutných prípadoch na nevyhnutne potrebný čas.“

Sami policajti vysvetľujú, že jedným z hlavných dôvodov, prečo takéto miestnosti na staniciach musia mať, je to, že zo Slovenska vymizli záchytky. Často tam preto musia umiestňovať opitých ľudí, ktorých zadržia pri bitkách či domácom násilí, a než ich vypočujú, musia počkať, kým vytriezvejú.

„Policajný zbor považuje za závažný problém, že v súčasnej dobe nie sú v prevádzke protialkoholické záchytné izby,“ sťažuje sa policajné prezídium.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie