Denník N

Hnis pravých kiahní votrel dcére do rany. Ján Adam Rayman vykonal v roku 1721 prvé očkovanie proti kiahňam

Lekáreň v 18. storočí. Zdroj – Vladimír Leksa-Pichanič: Vzdelaní príbuzní (2013)
Lekáreň v 18. storočí. Zdroj – Vladimír Leksa-Pichanič: Vzdelaní príbuzní (2013)

Lekár z Prešova počas svojho života uverejnil takmer stovku vedeckých článkov. V Uhorsku sa na Raymanovu prácu zabudlo.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Budúci rok to bude 300 rokov od narodenia slovenskej imunológie – náuky o obranyschopnosti organizmu.

Zaslúžil sa o to prešovský lekár a lekárnik Ján Adam Rayman (Reiman), ktorý v lete roku 1721 publikoval dva vedecké články v prestížnom vratislavskom (wrocłavskom) časopise Sammlung von Natur und Medicin.

Opísal v nich prvé vedecky vykonané očkovanie proti pravým kiahňam – variole, ktoré uskutočnil na svojej vlastnej dcére Márii Alžbete počas epidémie kiahní okolo roku 1720.

Vo svojom článku píše: „Nakoniec som však usúdil, že moja dvaapolročná dcéra nie je na podklade dedičnosti pred chorobou chránená, keďže jej brat skutočne ochorel na kiahne a ona mohla byť nimi tiež napadnutá; odhodlal som sa k tomuto pokusu. Urobil som lancetou malý zárez na jej ľavom ramene, do ktorého som votrel ešte teplý hnis z kiahničky jej brata, a zárez zakryl orechovou škrupinkou. Okolie sa postupne zapálilo, ale dievčatko zostalo svieže, kým konečne na siedmy deň nedostalo horúčku a okolo zárezu sa zjavili malé biele vyrážky… Na tretí deň sa úplne zotavila. Za celý ten čas bolo dieťa veselé a zdravé a nemalo nijaké ťažkosti. Či nebude znovu napadnuté, to ukáže čas…“

Nebolo. Práve ju proti tej chorobe totiž zaočkoval. Vykonal takzvanú variolizáciu.

Na medicíne v Holandsku

Ján Adam Rayman sa narodil v Prešove 23. apríla 1690 ako jediný syn lekárnika Jána Raymana. Po smrti otca v roku 1699 si jeho mama Alžbeta zobrala za muža Jána Samuela Willicha, tiež lekárnika.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie