Denník N

High 5ive: Ponoriť sa, pozorovať, nakresliť. Príbeh prvého umelca potápača

Olejomaľba, ktorú Eugen von Ransonnet-Villez vytvoril pod hladinou.
Olejomaľba, ktorú Eugen von Ransonnet-Villez vytvoril pod hladinou.

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Už ako jedenásťročný začal chodiť na viedenskú Akadémiu výtvarných umení, potom študoval právo a rozbehol diplomatickú kariéru. Vo voľnom čase sa okrem maľby a fotografie venoval prírodným vedám. Dnes sa takéto pestré životopisy, aký mal Rakúšan Eugen von Ransonnet-Villez (1838 – 1926), už veľmi nevidia.

Kombinácia všetkých jeho záujmov sa pretavila do čohosi špeciálneho. Na zahraničných diplomatických cestách sa začal potápať do vôd a morí a tvoril litografie života pod hladinou. Prvý umelec potápač! Nechal si na to zostrojiť špeciálnu ponornú kabínu s oknom, prívodom vzduchu a miestom na kreslenie.

Replika tohto potápačsko-umeleckého modulu sa dá vidieť vo viedenskom Prírodovednom múzeu. A tu si môžete pozrieť aj niektoré z jeho farebných litografií.

*

Napriek okolnostiam sa všetci budeme snažiť, aby vianočné sviatky boli – aspoň v rodinnom kruhu – príjemné a pohodové. Iste k tomu bude patriť aj nejaký čas pred obrazovkami s tým správnym programom. V ponukách strímingových služieb sa to už teraz hemží padajúcimi vločkami a bielymi bradami Santa Clausov.

Niežeby to bolo niečo úplne nové, ale tento objav z hlbín Netflixu ma pobavil:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie