Denník N

Emisie v roku 2020 v dôsledku pandémie rekordne klesli. Účinok na teplotu bude minimálny, tvrdí klimatológ

Žena s hlavou pomaľovanou ako glóbus protestuje počas zhromaždenia za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Stuttgarte 20. septembra 2019. Foto - TASR/AP
Žena s hlavou pomaľovanou ako glóbus protestuje počas zhromaždenia za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Stuttgarte 20. septembra 2019. Foto – TASR/AP

Pád je o 7 percent.

Emisie CO2 z fosílnych palív tento rok klesnú o rekordných 7 percent. Odhadujú to vedci pod hlavičkou Global Carbon Budget, ktorí vo štvrtok zverejnili svoje odhady.

Podľa nich sa týmto spôsobom do ovzdušia v roku 2020 dostane 34 gigaton CO2, čo je o 2,4 gigaton menej ako v minulom roku. Celkovo emisie z ľudskej činnosti (aj vrátane odlesňovania) tvoria 40 gigaton CO2, vlani to bolo 43 gigaton.

Nikdy v merateľnej histórii nebol pád v absolútnych číslach vyšší.

„Ak by to tak skutočne bolo, išlo by celkom určite o najväčší pokles za minimálne 120 rokov. Posledný výrazný pokles sme zažili počas ekonomickej recesie v rokoch 2008 až 2009, keď globálne emisie klesli v rozsahu o 0,5 až 1,2 percenta,“ hovorí pre Denník N Jozef Pecho, klimatológ SHMÚ.

Odhaduje sa, že po páde Sovietskeho zväzu klesli emisie o 0,7 gigatony CO2 a v roku 1945 po konci 2. svetovej vojny o 0,9 gigatony.

Pokles všetkých hlavných znečisťovateľov

Dôvodom tohtoročného rekordného poklesu je pandémia koronavírusu a ekonomické opatrenia, ktoré zaviedli štáty. Hlavne na jar ľudia sedeli doma a ekonomika sa z veľkej časti zastavila. Aj na jeseň sa v najmä v Európe obmedzil pohyb.

Najväčší vplyv na tohtoročné znižovanie emisií má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie