Denník N

Obrovský omyl a zavádzanie Roberta Fica o úspechu Poľska a Maďarska

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Poľsko a Maďarsko dosiahli iba to, čo na východnom Slovensku označujeme ako „z pereca dieru“. Nič viac. 

Autor je predseda súdnej rady, profesor Právnickej fakulty UPJŠ Košice

Vo štvrtok 10. decembra 2020 neskoro večer dospeli európski lídri k dohode, ktorá vytvára istotu okolo rozpočtu Únie na ďalších sedem rokov a poskytuje 750 miliárd z fondu obnovy na boj s pandémiou covidu-19. Dohoda obsahuje aj priamu väzbu čerpania finančných zdrojov na dodržiavanie princípov právneho štátu.

Ako bývalý člen Súdneho dvora Európskej únie vo funkcii generálneho advokáta som pozorne sledoval politické úsilie našich priateľov z Poľska a Maďarska o vynechanie doložky o právnom štáte ako podmienky pri čerpaní peňazí z fondu obnovy. Pozorne, lenže s istým prekvapením a aj začudovaním.

Dôvody na taký postoj a pocity sú viaceré. Štandardné fakty.

Právny štát v EÚ je neotrasiteľná hodnota

Európska únia je právnym spoločenstvom. Založeným na vláde práva. Čítame o ňom v každom politickom alebo právnom akte. Bezvýnimočne. Napokon, v článku 2 Zmluvy o Európskej únii je právny štát považovaný za základ, na ktorom, okrem iných hodnôt, spočíva celá Únia.

Právny štát je princíp, ku ktorému sa dobrovoľne hlásia všetky členské štáty. Aj keď, popravde, nie všetky chápu a používajú jeho obsah rovnako. V základnom postoji sa však vôbec nelíšia. Rešpektovanie právneho štátu je neodmysliteľnou stavebnou súčasťou členstva v Európskej únii. Nenapadnuteľná hodnota.

Vzbura dvoch členských štátov?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie