Denník N

George Soros: Čím zaplatíme za to, ako Merkelová ľahko skočila na maďarské a poľské vydieranie

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Autor je predseda predstavenstva Soros Fund Management a nadačnej siete Open Society Foundations

Európska únia čelí existenčnej hrozbe a jej lídri napriek tomu reagujú kompromisom, ktorý, zdá sa, odráža presvedčenie, že kríza pominie len preto, lebo si to želáme. 

Kleptokratický režim premiéra Orbána v Maďarsku a v nemalej miere aj neliberálna vláda Práva a spravodlivosti (PiS) v Poľsku drzo spochybňujú hodnoty, na ktorých je Únia postavená. To, že s ich provokáciou zachádzame ako s legitímnym politickým postojom, ktorý si zaslúži uznanie a kompromisné riešenie, iba podstatne zvyšuje riziká, ktorým Európska únia čelí.

Bluf, ktorý musel prísť

Vnímam to a rozumiem aj tomu obrovskému tlaku, pod ktorým pracuje kancelárka Angela Merkelová. Nemecko vedie už 15 rokov a v septembri budúceho roka odíde do dôchodku. Zatiaľ čo je francúzsky prezident Emmanuel Macron zaneprázdnený sekularizmom a vážnymi bezpečnostnými hrozbami, Merkelová, zdá sa, ostala jediným človekom, ktorý v Európskej únii rozhoduje o podstatných veciach.

Rozumiem aj tomu, prečo nemecká kancelárka nechce, aby iná krajina – v tomto prípade Maďarsko – oznámila svoj zámer opustiť Európsku úniu počas jej vlády. O to sa údajne chcel pred pár dňami pokúsiť Orbán, keďže si nemôže dovoliť, aby odhalili rozsah korupcie jeho režimu. Práve to by spôsobila požiadavka právneho štátu, na ktorej Únia trvá a podmieňuje ňou rozdávanie európskych peňazí.

Orbán počas desaťročia pri moci ukradol a spreneveril obrovské sumy vrátane finančných príspevkov Európskej únie, ktoré mali ísť v prospech maďarských občanov. Nemôže si dovoliť praktické obmedzenie svojej osobnej a politickej korupcie, pretože tieto nezákonné zisky udržiavajú jeho režim v chode a jeho kumpánov pod kontrolou.

Vyhrážanie sa torpédovaním európskych financií a vetovaním rozpočtu Únie bol zo strany Orbána zúfalý hazard. Bol to však bluf, ktorý musel vyskúšať. Nanešťastie sa zdá, že Merkelová sa maďarskému a poľskému vydieraniu podvolila.

Zásadný zvrat v prospech Orbána

Vo chvíli, keď píšem tento komentár, sa zdá byť jasné, že Merkelová sa dohodla na kompromise s Orbánom a poľským de facto lídrom, vicepremiérom Jarosławom Kaczyńskim. Dohoda, ktorú Nemecko uzavrelo s dvomi nepoctivými štátmi EÚ, však predstavuje ten najhorší zo všetkých možných svetov.

Uniknutý text mal tri závažné nedostatky.

Po prvé, vyhlásenie zásadným spôsobom mení a dopĺňa text nariadenia, na ktorom sa inštitúcie Európskej únie dohodli 5. novembra, a tým výrazne oslabuje požiadavku právneho štátu. Európska komisia ani Európsky parlament, nehovoriac o vládach jednotlivých štátov, ktoré si dali v Európskej rade záležať na celistvosti nariadenia, by sa nemali nechať týmto spôsobom obísť.

Po druhé, niektoré ustanovenia dohody slúžia na oddialenie implementácie zásad právneho štátu o dva roky. To je pre Orbána zásadný zvrat, keďže všetky potrebné kroky môže odložiť až po maďarských parlamentných voľbách, ktoré sú plánované v roku 2022.

Tento odklad poskytne Fideszu dostatok času na zmenu maďarských zákonov, vrátane tých ústavných. Orbán by tak mohol pokračovať v zmene definície toho, čo v Maďarsku predstavujú „verejné prostriedky“, a to spôsobom, ktorý mu umožňuje presmerovať nedobytnú korisť z verejných orgánov do súkromných „nadácií“ ovládaných jeho kumpánmi. Hlavnými obeťami dohody, ktorú Merkelová s Orbánom uzavrela, budú obyvatelia Maďarska.

Strata ťažko nadobudnutej dôvery

A napokon, je to prípad, keď Európska rada koná nad rámec svojich právomocí a obmedzuje možnosti Európskej komisie interpretovať a konať podľa dohodnutých právnych predpisov EÚ. Ide o nebezpečný precedens, pretože znižuje právnu nezávislosť Komisie a veľmi pravdepodobne porušuje Zmluvu o Európskej únii, prinajmenšom jej ducha.

Táto dohoda je zlá a je v rozpore s výslovnými želaniami Európskeho parlamentu. Ale keďže 750-miliardový ozdravný fond obnovy je urgentná záležitosť, je dosť pravdepodobné, že Európsky parlament dohodu v tejto podobe schváli.

Jediné, čo môžem urobiť, je vyjadriť rozhorčenie, aké pociťujú ľudia, ktorí veria v Európsku úniu ako ochrancu európskych a univerzálnych hodnôt. Rád by som tiež varoval, že tento kompromis môže vážne narušiť ťažko získanú dôveru, ktorú inštitúcie EÚ získali vytvorením fondu obnovy.

Project Syndicate, 2020

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Tusk

Olaf Scholz

Plán obnovy EÚ

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie